Kynutý koláč s rybízem a drobenkou jako od babičky

Kynutý koláč s rybízem a drobenkou jako od babičky

Prázdniny, to je pro mě léto strávené na zahradě. Zrající rybíz, josta a další dobroty, které skvěle ladí s kynutým těstem.

Když je venku teplo, těsto krásně kyne. V troubě pak neuvěřitelně voní a k odpolednímu čaji na zahradě je koláč vždy vítaný. Dělala ho už naše babička, tetička a maminka. A u nás doma mi s ním pomáhají moje holky. Může se zdát, že kynuté těsto je věda, ale když budete mít trpělivost, ty správné ingredience a nebudete na něj spěchat, pak se povede úplně každému. I dětem v kuchyni.

Kynutý koláč s rybízem

na 1 formu

příprava: 50 minut + 50 minut kynutí

Co na těsto?

150 ml plnotučného mléka

22 g čerstvého droždí (1/2 kostky)

1 lžíce třtinového cukru (na kvásek)

2 vejce

1 lžíce třtinového cukru (do těsta)

1 lžička mořské soli

kůra z citronu

100 g rozpuštěného másla (ne horkého!) + na vymazání formy

300 g hladké mouky + na zasypání

asi 400 g ovoce (černý a červený rybíz, josta)

Co na drobenku?

80 g másla

80 g třtinového cukru

80 g polohrubé mouky + na vysypání formy

Jak na to?

  1. Připrav si kvásek. Do vlažného mléka rozdrob droždí a vmíchej cukr. Nech v teple vykynout, asi 5 minut. Na hladince se vytvoří takové „chuchvalce“.
  2. V míse utři vejce s cukrem, solí a kůrou z citronu. Vmíchej rozpuštěné máslo, mouku a nakonec přidej vzešlý kvásek. Vypracuj hladké těsto. Zasyp troškou mouky a dej přikryté čistou utěrkou do tepla kynout, asi na 45 minut. V průběhu kynutí nebo dvakrát ještě těsto propracuj.
  3. Troubu předehřej na 170°C. Formu nebo pekáč vymaž máslem a vysyp moukou. Rozlož rovnoměrně nakynuté těsto a na něj ovoce.
  4. Připrav si drobenku: v míse prsty „udrol“ máslo s cukrem a moukou. Nasyp na koláč, formu dej do trouby a peč dozlatova, asi 35 minut. Podávej vychladlé.
2 Comments
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *