Prázdniny, to je pro mě léto strávené na zahradě. Zrající rybíz, josta a další dobroty, které skvěle ladí s kynutým těstem.
Když je venku teplo, těsto krásně kyne. V troubě pak neuvěřitelně voní a k odpolednímu čaji na zahradě je koláč vždy vítaný. Dělala ho už naše babička, tetička a maminka. A u nás doma mi s ním pomáhají moje holky. Může se zdát, že kynuté těsto je věda, ale když budete mít trpělivost, ty správné ingredience a nebudete na něj spěchat, pak se povede úplně každému. I dětem v kuchyni.
Kynutý koláč s rybízem
na 1 formu
příprava: 50 minut + 50 minut kynutí
Co na těsto?
150 ml plnotučného mléka
22 g čerstvého droždí (1/2 kostky)
1 lžíce třtinového cukru (na kvásek)
2 vejce
1 lžíce třtinového cukru (do těsta)
1 lžička mořské soli
kůra z citronu
100 g rozpuštěného másla (ne horkého!) + na vymazání formy
300 g hladké mouky + na zasypání
asi 400 g ovoce (černý a červený rybíz, josta)
Co na drobenku?
80 g másla
80 g třtinového cukru
80 g polohrubé mouky + na vysypání formy
Jak na to?
- Připrav si kvásek. Do vlažného mléka rozdrob droždí a vmíchej cukr. Nech v teple vykynout, asi 5 minut. Na hladince se vytvoří takové „chuchvalce“.
- V míse utři vejce s cukrem, solí a kůrou z citronu. Vmíchej rozpuštěné máslo, mouku a nakonec přidej vzešlý kvásek. Vypracuj hladké těsto. Zasyp troškou mouky a dej přikryté čistou utěrkou do tepla kynout, asi na 45 minut. V průběhu kynutí nebo dvakrát ještě těsto propracuj.
- Troubu předehřej na 170°C. Formu nebo pekáč vymaž máslem a vysyp moukou. Rozlož rovnoměrně nakynuté těsto a na něj ovoce.
- Připrav si drobenku: v míse prsty „udrol“ máslo s cukrem a moukou. Nasyp na koláč, formu dej do trouby a peč dozlatova, asi 35 minut. Podávej vychladlé.
Úplně nejlepší
Děkujeme!!!
Dobrý den, prosím na jakou velikost formy je recept psaný? Děkuji.
Dobrý den, toto je na klasický pekáč od babičky, ale můžete jej připravit i na plechu, jen bude tenčí. Krásný den přeje Slepičárna