Co s rybízem, když ho máte na zahradě hodně a doma se vám práší na marmeládu z loňského roku? Připravte je jako brusinky.
Tenhle recept jsem dělala poprvé v životě. Vzpomněla jsem si, jak rok co rok sháním na poslední chvíli brusinky k vánoční svíčkové. A že toho chci hodně, protože tu v bio kvalitě mají snad jen v déemku. Ale časy se mění a já se rozhodla téhle stresové situaci čelit už v létě. Vlastně je to strašně jednoduchý, za málo peněz, když opominu, kolik stojí třtinový cukr a navíc to skvěle vypadá. Můžete skleničku přinést jako dárek na návštěvu a když k tomu navíc zabalíte kilo poctivé svíčkové, budou vás milovat.
Rybíz aĺa brusinky k masu
Asi 5 zavařovaček o velikosti 150-200 ml
Příprava: 40 minut + přes noc uležení
Co budeš potřebovat?
1 kg červeného rybízu
600 g třtinového cukru
½ citronu
1 celá skořice
1 hvězdička badyánu
Jak na to?
- Sesbíraný rybíz otrhej ze stopek a přendej ideálně do většího síta. Propláchni je opatrně, aby kuličky nepopraskaly. Nech okapat a pak rybíz přendej do větší nádoby. Já použila pekáč. Zasyp je třtinovým cukrem, přiklop například alobalem a nech přes noc odležet.
- Druhý den přendej rybíz s cukrem do hrnce, přidej na plátky nakrájený citron, stačí opravdu jen polovina. Dále pak skořici a badyán. Přiveď k varu a rychle stáhni na nízkou teplotu, nesmí to bublat, rybíz by popraskal a kuličky by nezůstaly celé. Ani moc nepromíchávej. Vař 20 minut.
- Poté přendej do vymytých a vysušených zavařovaček rybíz s troškou šťávy až po okraj. Pokud rybíz pustil příliš tekutiny, nemusíš ji použít, jde hlavně o ty kuličky! Zároveň šťáva, která obsahuje hodně pektinu, bude mít konzistenci trošku jako želé, což je v tomto případě opravdu dobře. Pak zašroubuj víčko a otoč dnem nahoru. Jakmile trošku rybíz vychladne, můžeš obrátit.
- Skladuj ideálně na tmavém a chladnějším místě. Po otevření, pokud to nesníš ihned, dej zavařovačku do lednice a spotřebuj do 48 hodin. Podávej třeba ke svíčkové.