Makovec provoněný rumem a švestkami ze zahrádky

Makovec provoněný rumem a švestkami ze zahrádky

Rum, máslo, mák, švestky – to všechno jsou suroviny, které jídlo povyšují do dalšího, ještě vyššího levelu. O tom by vám mohly babičky vyprávět.

Nebo třeba já, pokud už babičku nemáte. Dřív se všechno peklo tak nějak jinak, mám ten pocit. Všechno bylo mnohem tučnější, méně se experimentovalo a recepty patřily do rodinné pokladnice. Teď možná trošku přeháním, ale vážně – buď šetříme, a tady mi Láďa Hruška odpustí, nebo se snažíme za každou cenu vařit a péct zdravěji. Což je jenom správně, ale tak nějak by to mělo být s citem a s chutí. Nic se nemá přehánět! Stačí, když bílý cukr nahradíte hnědým a prostě se nebudete přejídat a až vám slehne, tak si půjdete zaběhat. No co, i tak se žít… 🙂

Makovec s rumem a švestkami

1 plech

příprava: 60 minut

Co na makovec?

3 vejce

½ hrnku třtinového cukru

1 vanilkový cukr

250 g měkkého tučného tvarohu

50 ml plnotučného mléka

2 lžíce rumu

1 a ½ hrnku polohrubé mouky

½ hrnku mletého máku

1 kypřící prášek do perníku (bez fosfátu)

50–80 g másla

švestky

pečící papír

Jak na to?

  1. V robotu s balónovou metlou utři vejce s cukry, vmíchej tvaroh, mléko a rum. Přidej mouku, mletý mák a prášek do pečiva. Promíchej a teprve potom postupně přidávej rozpuštěné, ale ne horké máslo! Jde o to, aby těsto bylo krásně vláčné.
  2. Troubu rozehřej na 180°C. Zbytkem másla vymaž pekáč nebo plech a vylož pečícím papírem, bude ti držet tvar. Nalij dovnitř těsto, rovnoměrně jej rozetři a navrch polož půlky švestek slupkou dolů. Můžeš přidat i švestková povidla.
  3. Peč dozlatova, asi 40 minut. A jak poznáš, že je makovec uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *