Buřtguláš se u nás doma dělal vždycky, když zbyly špekáčky od táboráku. Dneska? Moje dcery je nejedí, ale tuhle „českou klasiku“ si s námi rády dají.
Buřty NE! Nebo ANO? Kdysi byla tahle dobrota mezi lidmi jako jsem já, „výživářemi“, na tzv. black listu. Postupem času, stejně jako tomu bylo u párků, klobás a jiných masných výrobků, se v buřtech objevilo více masa (přitom podíl masa musí být nejméně 40%). A tak máme na výběr. Od levných špekáčků nic nečekejte, ale můžete si u řezníků a také v některých obchodech koupit už takové buřty, které mají více jak 50% podílu masa (obvykle vepřového). A ty pak stojí za hřích, ať už v podobě utopence nebo třeba tohoto buřtguláše.
Buřtguláš s vejci a noky
4 porce
příprava: 40 minut
Co na buřtguláš?
4 buřty
1 lžíce vepřového sádla
4 šalotky
8 středně velkých brambor typu B
4 vejce vařená natvrdo
1 lžíce sladké papriky
1 lžíce sušené majoránky
sůl a pepř
čerstvá petrželka
pečiva (rozhodně nemusí být)
Co na noky?
1 vejce
100 ml plnotučného mléka
sůl
hrubá mouka nebo krupice na zahuštění
Jak na to?
- Na sádle orestuj nasekané šalotky, přidej na menší kousky nakrájené buřty. Orestuj a poté zasyp paprikou, vmíchej na kostičky nakrájené brambory.
- Zalij přibližně jedním litrem vody, přidej sušenou majoránku, sůl a pepř a vař, dokud nebudou brambory měkké, asi 20 minut. Měly by být trošku rozvařené, škrob ti pomůže polévku zahustit. Uvař vejce natvrdo, nakrájej na kostičky a vmíchej do buřtguláše.
- Připrav si noky: V hrnku smíchej jedno vejce s mlékem, solí a zahusti moukou nebo krupicí tak, aby vzniklo hustě těstíčko. Lžičkou tvaruj noky a vař v polévce asi 10 minut, neměla by být v nich cítit mouka. Hotový buřtguláš ozdob čerstvou petrželkou a podávej třeba s pečivem.