Vánoční cukroví na poslední chvíli: Sněhové kokosové pusinky provoněné čokoládou a skořicí

Vánoční cukroví na poslední chvíli: Sněhové kokosové pusinky provoněné čokoládou a skořicí

Přemýšlíte, co s těmi všemi bílky, které vám zbyly z pečení cukroví? Vyzkoušejte kokosové pusinky tak, jak je podle jedné staré kuchařky připravuje rok co rok na Vánoce moje maminka.

Dobrá zpráva je, že se takovéto kokosové pusinky nemusí extrémně dlouho (oproti třeba perníčkům a lineckému cukroví) nechat uležet, aby změkly. Stačí jim pár dnů a nic se neděje, když si na nich pochutnáte i v den, kdy je v troubě „usušíte“. Ony se totiž nepečou, jen při nízké teplotě doslova suší. A přesto, i když jsou krásně zlatavé, uvnitř zůstanou decentně tekuté a to křupnutí nic (naprosto nic) nenahradí.

 

Kokosové pusinky s čokoládou a skořicí

na 2 plechy

příprava: 40 minut + 60 minut sušení v troubě

 

Co na kokosové pusinky?

5 bílků

250 g moučkového cukru

200 g strouhaného kokosu

kůra z 1 citronu

 

A pokud chceš čokoládové kokosky, pak přidej:

50 g strouhané čokolády na vaření

špetku mleté skořice

 

Tip od cukráře:

Pokud chceš, aby kokosky měli „cukrářskou barvu“, vmíchej do vychlazeného sněhu ještě dvě lžíce meruňkové marmelády.

 

Jak na to?

  1. V robotu vyšlehej bílky do tuhého sněhu. Připrav si vodní lázni. Do většího kastrolu dej po dně vodu a na něj polož menší kastrol, nesmí být ale ponořený do vody. Jde o princip páry. Vodu zahřej. Přendej do vrchního kastrůlku tuhý sníh a postupně vmíchávej moučkový cukr, dokud nebude sníh s cukrem nebude tuhý, lesklý a zahřáty.
  2. Poté jej odstav z páry a míchej, dokud sníh nevystydne. Teprve poté zlehka zapracuj kůru z citronu, nastrouhaný kokos (a případně čokoládu a kdo má rád i špetku mleté skořice).
  3. Na plech vyložený pečícím papírem kávovou lžičkou (nebo cukrářským sáčkem) tvoř malé hrudky. Ty suš v předehřáté horkovzdušné troubě při 100°C asi hodinu. Že jsou hotové poznáš tak, že je za špičku vezmeš, půjdou zlehka uvolnit z pečícího papíru a zespoda budou růžové. Uvnitř zůstanou krémové.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *