Když přemýšlíte nad tím, jaká marmeláda bude ta nejlepší na vánoční cukroví, pak tato s jostou a angreštem vás rozhodně nezklame. A hodí se i na křehký koláč!
Moje marmelády nikdy nebudou tak skvělé, jako ty s příběhem. A až je začne Hanka vařit i z josty, pak už možná nebudu mít důvod dělat si ji doma. Tak i tak tohohle křížence černého rybízu a angreštu miluju. Roste nám na zahradě už věky (pochází z NDR z roku 1977J) a moje děti ujídají jostu jen tak. My s mámou z ní pak pečeme, připravujeme marmeládu na linecké a občas se pustíme i do šťávy. Když už je opravdu zralá, nemusíte k ní přidávat moc cukru, je sladká tak akorát.
Marmeláda s jostou a angreštem
na 1 kg ovoce
příprava: 20 minut + sběr ovoce
Co na marmeládu?
850 g josty
150 g angreštu
1 sáček Gelfix extra 2:1
1 vanilkový lusk
1 limetka
500 g třtinového cukru
uzavíratelné zavařovací sklenice (mě to vyšlo na 7 malých)
Jak na to?
- Ovoce zbav stopek, opláchni a nech okapat a přendej do velkého hrnce. V misce smíchej Gelfix se semínky z vanilkového lusku, kůrou z limetky a dvěma lžícemi cukru. Směs vmíchej k ovoci a přiveď k varu. Za stálého míchání vař asi 1 minut.
- Do hrnce s ovocem přidej rozkrojený vanilkový lusk a vymačkej šťávu z limetky, nejdřív z poloviny a pak přidávej podle chuti. Vmíchej zbývající třtinový cukr a vař za stálého míchání asi 5 minut.
- Že je marmeláda hotová poznáš tak, že když kápneš trošku na vychlazený talířek, zůstane tuhá, tedy nepoteče. Pak marmeládu odstav, vyndej vanilkový lusk a zlehka rozmixuj ovoce, kousky tam nech.
- Vymyté a vysušené sklenice naplň až po okraj ještě horkou marmeládou, uzavři a otoč dnem vzhůru, nech tak alespoň 5 minut odstát a pak otoč dnem dolů.
Marmelády můžeš zavařit i v myčce. Stačí, když je tam naskládáš (uzavřenéJ) a pak spustíš program na teplotu 70-80°C. To mě naučila Zdeňka Skokanová Němcová, kulinární redaktorka z Ženy a život a moje dlouholetá kamarádka…