Napečeno s láskou: Pekanová bábovka se slaným karamelem

Napečeno s láskou: Pekanová bábovka se slaným karamelem

Kombinace tučného, sladkého a lehce slaného dezertu miluju nade vše. Když se zakousnete, vrací se vám různorodost a barevnost chuti a to je přesně to, o co podle mě v cukrařině jde.

Vím, že stejný poměr ořechů, másla a cukru není nejzdravější. Na druhou stranu, nesníte toho tolik a když využijete kvalitní suroviny, žádné náhražky, pak není co řešit. Bílý cukr za třtinový, vejce v bio kvalitě, hladká špaldová mouka a můžu vyjmenovávat dál a dál. Důležité je taky to potěšení, nejen z pečení (což někdy může být pěkný dril), ale i z toho, jak dezert vypadá, jak ho podáváte, s kým ho jíte. Tohle všechno se sladí v dokonalou sladkou tečku.

 

Pekanová bábovka s karamelem

1 velká forma na bábovku (nebo 4 menší)

příprava: 50 minut

 

Co na bábovku?

130 g pekanových ořechů + na posypání (má Mixit.cz nebo Lidl)

130 g másla

130 g třtinového cukru

1 bio vanilkový cukr

kůra z 1 citronu

150 ml plnotučného mléka (může být i zakysaná smetana)

3 vejce

140 g hladké špaldové mouky

60 g hladké mouky

špetka soli

1 lžíce prášku do pečiva bez fosfátů

olej a polohrubá nebo hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

slaný karamel (skvělý má např. Obrázky z lásky)

 

Jak na to?

  1. Nasekej pekanové ořechy, přendej je do mísy od robota. Přidej změklé máslo, cukry a kůru z citronu a začni šlehat. Postupně vmíchej mléko a vejce. Pak přidej mouky, sůl a prášek do pečiva.
  2. Formu na bábovku (já použila 4 menší) vymaž olejem a vysyp moukou. Těsto rozděl do formy ze ¾. Peč v předehřáté troubě při 180°C dozlatova, větší bábovku asi tak 40 minut, menší bábovky pak kolem 25 minut. Že je těsto hotové poznáš, když do něj píchneš párátkem a zůstane ti suché.
  3. Ještě teplou bábovku vyklop na plech vyložený pečicím papírem. Nech ji vystydnout. Mezitím na sucho orestuj na pánvi nasekané pekanové ořechy a ve vodní lázni (je-li to třeba) rozpusť slaný karamel. Bábovku pak zalij karamelem a navrch dej ořechy.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *