Recept na vánoční ořechové cukroví

Recept na vánoční ořechové cukroví

Když vánoční cukroví, pak tohle ořechové. Je křehké, ani ne moc sladké a můžete ho zdobit na x různých způsobů. Slepovat marmeládou nebo krémem.

 

U nás jede ořechové cukroví ve velkém. Podobně jako sušenky. Zlikvidujeme zásoby ořechů i čokolády. Jen ty bílky nám stále zůstávají v ledničce. Z nich pak děláme pusinky nebo kokosky. Ale upřímně, u nás doma nezáleží ani tak na těstě (to je vždycky z másla, kvalitní mouky a trošku zdravější…), ale spíš na tom, co budeme vykrajovat za tvary a čím to nazdobíme. Zvláště pak na Vánoce. To nesmí chybět vykrajovátka ve tvaru prasátek, sněhuláka, rybiček  a taky barevné cukrové perličky. A v neposlední řadě vánoční svetr naší Mii.

 

Ořechové cukroví

na 3 plechy

příprava: 50 minut + na odležení těsta 24 hodin

 

Co na ořechové cukroví?

120 g másla

1 žloutek

60 g třtinového cukru (můžeš použít i moučkový)

1 bio vanilkový cukr

1 lžíce medu

60 g namletých ořechů (vlašské, lískové, pekanové, mandle)

kůra z citronu nebo pomeranče

špetka mleté skořice a hřebíčku

200 g hladké celozrnné mouky (např. špaldová)

 

Co na polevu?

200 g kvalitní čokolády (nad 70% kakaa)

cukrové perličky, rozpůlené ořechy, brusinky, slunečnice v čokoládě

 

Jak na to?

  1. Změklé máslo vyšlehej v robotu spolu se žloutkem, cukry, medem, namletými ořechy a kůrou z citronu nebo pomeranče. Přidej koření a nakonec zapracuj mouku. Těsto ještě rukama propracuj a pak ho dej do potravinářského sáčku a nech v chladu (ledničce) odpočinout do druhého dne.
  2. Těsto si rozděl na dvě části. Jednu nech v chladu, druhou vyválej na plát tenký asi 5 mm. Vykrajuj libovolné tvary a přendej je na plech vyložený pečicím papírem. Peč v předehřáté troubě při 170°C lehce dozlatova, asi 8-10 minut. Přendej na mřížku a nech vychladnout. Cukroví je křehké, může se při manipulaci lámat, tak opatrně.
  3. Opakuj i se zbytkem těsta. Upečené a vychladlé cukroví můžeš uložit do krabice a dát na chladné místo uležet nebo rovnou zdobit. Ve vodní lázni rozpusť čokoládu, lžičkou nanášej na cukroví a ozdob tím, co máš rád/a. U nás jsou to barevné cukrové perličky, ale skvělé jsou i ořechy, brusinky, slunečnicová semínka v čokoládě a tak podobně. Ořechové cukroví můžeš k sobě slepit i marmeládou.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *