Francouzská kuchyně: Hrnkový clafoutis s třešněmi

Francouzská kuchyně: Hrnkový clafoutis s třešněmi

Tento francouzský dezert obsahuje málo vajec i mouky. Je nadýchaný a peče se s třešněmi. Když byste použili jakékoliv jiné ovoce, pak už to není clafoutis, ale spíš flognarde.

S tímhle božským dezertem jsem se loni natrápila. Z Francie jsem si přivezla časopisy, překládala si recepty a snažila se je převést do praxe. Nakonec jsem to ani nevyfotila na blog, protože bych se musela stydět. Neříkám, že tenhle recept na clafoutis je bomba jako od staré Francouzsky, ale je hrnkový, je snadný a vyšel v pohodě. Minimálně chuťově. Takže jestli máte doma třešně, pak už vám stačí opravdu jen pár ingrediencí a trouba, co peče rovnoměrně…

Clafoutis s třešněmi

na 6 kokotek (malých kulatých formiček na pečení)

příprava: 60 minut

Co na clafoutis?

150 g třešní

1 vejce + 1 žloutek

1/3 hrnku polohrubé mouky + na vysypání formiček

½ hrnku třtinového cukru

vanilkový lusk

kůra z limetky

špetka soli

½ hrnku smetany ke šlehání 33%

½ hrnku plnotučného mléka

máslo na vymazání formiček

moučkový cukr na posypání

Pro snadné vážení: V receptu je zmíněný 1 hrnek o objemu 250 ml

Jak na to?

  1. Vypeckuj třešně, pár si jich můžeš nechat celých i se stopkou. Do mísy od robota s balonovou metlou dej vejce, žloutek, mouku, cukr, semínka z vanilkového lusku, kůru z limetky a sůl. Přidej smetanu a mléko a nech robota vyšlehat tekuté, hladké těsto.
  2. Předehřej si troubu na 180°C. Kokotky vymaž máslem a vysyp moukou a přendej na plech. Do každé rozděl vypeckované třešně, tak 6 půlek do každé stačí. Těsto ještě ručně vyšlehej metlou, ať na dně nezůstane hustší směs. Potom ho rozděl do formiček – nalij ho tak do ¾ kokotky. Navrch můžeš dát do každé formičky ještě celou třešni i se stopkou.
  3. Clafoutis peč dozlatova, asi 35-40 minut. Vypadají jako suflé, nafouknou se, ale když je pak dáš vystydnout na mřížku, lehce spadnou. Ozdob čerstvými třešněmi a zlehka zasyp moučkovým cukrem. Podávej ideálně vlažné.

Vyzkoušejte i recept na božský bretaňský koláč FAR

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *