Tento francouzský dezert obsahuje málo vajec i mouky. Je nadýchaný a peče se s třešněmi. Když byste použili jakékoliv jiné ovoce, pak už to není clafoutis, ale spíš flognarde.
S tímhle božským dezertem jsem se loni natrápila. Z Francie jsem si přivezla časopisy, překládala si recepty a snažila se je převést do praxe. Nakonec jsem to ani nevyfotila na blog, protože bych se musela stydět. Neříkám, že tenhle recept na clafoutis je bomba jako od staré francouzsky, ale je hrnkový, je snadný a vyšel v pohodě. Minimálně chuťově. Takže jestli máte doma třešně, pak už vám stačí opravdu jen pár ingrediencí a trouba, co peče rovnoměrně…
Clafoutis s třešněmi
na 6 kokotek
příprava: 60 minut
Co na clafoutis?
150 g třešní
1 vejce + 1 žloutek
1/3 hrnku polohrubé mouky + na vysypání formiček
½ hrnku třtinového cukru
vanilkový lusk
kůra z limetky
špetka soli
½ hrnku smetany 33%
½ hrnku plnotučného mléka
máslo na vymazání formiček
moučkový cukr na posypání
Pro snadné vážení: V receptu je zmíněný 1 hrnek o objemu 250 ml
Jak na to?
- Vypeckuj třešně, pár si jich můžeš nechat celých i se stopkou. Do mísy od robota dej vejce, žloutek, mouku, cukr, semínka z vanilkového lusku, kůru z limetky a sůl. Přidej smetanu a mléko a nech robota vyšlehat tekuté, hladké těsto.
- Předehřej si troubu na 180°C. Kokotky vymaž máslem a vysyp moukou a přendej na plech. Do každé rozděl vypeckované třešně, asi tak 6 půlek do každé stačí. Těsto ještě ručně vyšlehej metlou, ať na dně nezůstane hustší směs. Těsto rozděl do formiček, nalij ho tak do ¾ kokotky. Můžeš navrch dát do každé formičky ještě celou třešní i se stopkou.
- Claufoutis peč v troubě při 180°C dozlatova, asi 35-40 minut. Vypadají jako suflé, nafouknou se, ale když claufoutis dáš pak vystydnout na mřížku, lehce spadne. Ozdob je ještě čerstvými třešněmi a zlehka zasyp moučkovým cukrem. Podávej ideálně vlažné.
Vyzkoušejte i recept na božský bretaňský koláč FAR