Kdo miluje italskou kuchyni, ten si s láskou dává i gnocchi. Stačí přidat olivový olej, provonět to zlehka uzeninou a bylinkami.
To je tak jednoduché, až je to nudné. Takže, co si rovnou udělat domácí bramborové gnocchi krok za krokem? Jsme národ „bramborářů“, pár jich máme vždycky doma. Stejně tak mouku, vejce a sůl. A pak už je to jen na trpělivosti, chce to trošku zručnosti a fantazie, s čím si uvařené gnocchi smíchat. Jestli jen s chilli, česnekem a olivovým olejem nebo třeba s pestem.
Gnocchi s parmskou šunkou
4 porce
příprava: 60 minut
Co na gnocchi?
6 menších brambor (po oloupání je to asi 600 g)
200 g hladké mouky + na podsypávání
1 vejce
1 lžička soli
2 lžíce olivového oleje
4 plátky parmské šunky
1 lžíce másla
8 sušených rajčat
2 jarní cibulky
2 hrsti čerstvé petrželky
sůl a pepř
růžový pepř
parmazán
Jak na to?
- Brambory uvař i ve slupce do měkka, trvá to asi 20 až 30 minut podle velikosti. Nech vychladnout, pak oloupej a najemno nastrouhej ideálně na kuchyňskou plochu. Přidej mouku, vejce a sůl. Propracuj těsto. Bude hodně sát, tak se neboj přidávat mouku, dokud se nebude lepit.
- Těsto rozděl na užší díly, a ty pak vyválej na ruličky a ty ještě rozděl na menší gnocchi. Vidličkou je „promáčkni“ a odlož na plochu posypanou moukou. Nedávej je blízko k sobě, ať se nepřilepí.
- Ve velkém hrnci přiveď vodu k varu. Já ji ještě solím. Na pánvi na olivovém oleji opeč parmskou šunku z obou stran dozlatova. Přendej ji na kuchyňskou utěrku, ať se odsaje přebytečný tuk. Do stejné pánve přidej máslo, orestuj nadrobno nakrájená sušená rajčata a jarní cibulku. Nesmí se připálit. Odstav.
- Gnocchi uvař ve vroucí osolené vodě, stačí 1 až 2 minuty, dokud nevyplavou napovrch. Případně jim pomoz vařečkou. Slij a přidej je do pánve. Smíchej s prsty nadrcenou parmskou šunkou, nasekanou petrželkou, dochuť solí, pepřem a drceným růžovým pepřem. Přendej na talíře a ozdob kousky parmazánu.