Narozeninový dort? Jedině Míša!

Narozeninový dort? Jedině Míša!

Máma nám ho jako dětem dělala snad ke každé oslavě. Koláč nebo dort. Hlavně, když to byl Míša! Kakaový korpus, tvarohová náplň a křupavá čokoládová poleva.

A já si na něj nedávno vzpomněla, když si ho má kamarádka Jana dala se svou dcerou Týnou v kavárně. Ukecala jsem mámu, ať mě ho naučí a jako důvod jsem použila sestřiny narozeniny. Překvapilo mě, jak je to lehké. Kdo mě zná totiž ví, že nejsem moc na zdobení, nemám trpělivost a sladké peču pro radost. I když bych raději bílý cukr nahradila hnědým, bylo by to jako zpronevěřit se chuti z dětství. A to by byl u nás doma velký hřích…

Čokoládovo-tvarohový dort Míša

forma o ⌀ 26 cm

příprava: 80 minut + chlazení

Co na těsto na Míšu?

6 vajec (žloutky a bílky zvlášť)

6 lžic krupicového cukru

6 lžic polohrubé mouky + na vysypání formy

3 lžíce holandského kakaa

máslo na vymazání formy

Co na tvarohovou náplň?

250 g rozpuštěného másla

2 měkké plnotučné tvarohy (ve vaničce)

200 g moučkového cukru

Co na čokoládovou polevu?

180 g čokolády na vaření (používám Lindt 70%)

50 g másla

50 g smetany ke šlehání (33%)

1 lžíce moučkového cukru (nemusí být)

čokoládové ozdoby a kakao na poprašek (nemusí být)

Jak na to?

  1. Připrav si kakaový korpus. Odděl žloutky od bílků a utři je s cukrem. Do žloutkového krému postupně přidej mouku a kakao. Bílky vyšlehej na sníh a nakonec je zlehka zamíchej do těsta.
  2. Troubu předehřej na 180°C. Formu vymaž máslem a vysyp moukou, případně použij silikonovou. Nalij do ní těsto a peč korpus 25 až 30 minut. A jak poznáš, že je korpus uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá.
  3. Upečený kakaový korpus nech vychladnout. Mezitím rozehřej máslo, mělo by být tekuté, ale ne horké! Vyšlehej tvaroh s cukrem a máslem do krému. Tvarohovou náplň rozetři na vychlazený korpus. Dej do ledničky, dokud náplň neztuhne.
  4. Ve vodní lázni rozpusť čokoládu s máslem, přidej smetanu a cukr. Míchej, dokud nevznikne hladká čokoládová poleva. Zalij jí dort, můžeš ho i ozdobit čokoládovými lupínky, a nech Míšu v ledničce ztuhnout. Nakonec ho můžeš posypat kakaem místo moučkového cukru.

 

 

 

 

 

 

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *