Jak na špekové knedlíky se zelím a cibulkou

Jak na špekové knedlíky se zelím a cibulkou

Když špekové knedlíky, pak podle Vaňka. Jen místo špeku přidejte uzené maso a zkuste je upéct v páře.

Tak i tak, tahle klasika patří na nedělní stůl stejně, jako závin k nedělní kávě. Špekové knedlíky můžete podávat jako hlavní jídlo, stačí přidat zelí a smaženou cibulku, nebo je využít jako přílohu. Třeba k vepřo-zelo-knedlo. Než se do nich pustíte, zkuste si jako kuchaři udělat přípravu dopředu nebo ukecejte rodinu či kamarády, ať vám přijdou pomoct. Čeká vás totiž oloupání a nakrájení skoro 1,5 kg cibule. Nakrájení dvaceti rohlíků a půl kila uzeného masa. A „šoulání“ knedlíků, což je doslova společenská záležitost…

Špekové knedlíky se zelím

4-6 porcí

Příprava: 2 hodiny

Co na knedlíky?

20 rohlíků

400 g oloupané cibule

500 g uzené vepřové maso (plec nebo krkovice)

1 lžíce vepřového sádla

1 lžíce soli

trošku mletého pepře

5 vajec

200 g polohrubé mouky

300 ml plnotučného mléka

Co na cibuli?

800 g oloupané cibule

5 lžic vepřového sádla

Co na zelí?

260 g oloupané cibule

500 g kysaného bílého zelí

1 lžíce vepřového sádla (nebo olej)

1 lžička drceného kmínu

cukr a sůl na dochucení

syrová brambora na zahuštění

Jak na to?

  1. Troubu předehřej na 140°C. Rohlíky nakrájej na malé kostičky, přendej je na plech a nech 10 minut sušit v troubě. Pak je přesyp do mísy.
  2. Oloupanou cibuli nakrájej nadrobno. Uzené maso nakrájej na malé kostičky. Na pánvi rozehřej sádlo, stáhni teplotu na polovinu a restuj cibuli s uzeným dozlatova. Průběžně míchej, aby se nepřipálila.
  3. Směs z pánve (včetně výpeku) přidej k rohlíkům do mísy. Osol, opepři. Zvlášť smíchej vejce, mouku a mléko do hladkého těsta. Přidej do mísy k rohlíkům, cibuli a uzenému. Ručně promíchej a nech asi 15 minut odpočinout.
  4. Mezitím si připrav cibuli. Nakrájej ji nahrubo. Ve vyšší pánvi nebo rendlíku rozehřej sádlo, stáhni teplotu na polovinu a smaž cibuli dozlatova, asi 30 minut. Průběžně míchej, aby se nepřipálila.
  5. Mokrýma rukama vytvaruj z těsta koule o průměru asi 5 cm. Vkládej je do vroucí osolené vody a vař 12 až 15 minut. Vyndej a nech v míse pod čistou utěrkou v teple, dokud je nebudeš servírovat.
  6. Připrav si zelí. Oloupanou cibuli nahrubo nasekej. Ve větším rendlíku na sádle nebo oleji orestuj za stálého míchání cibuli, nech ji zesklovatět. Přidej slité zelí (lák si nech stranou), vmíchej kmín a restuj. Podle chuti podlévej buď lákem (pokud není příliš kyselý) nebo vodou. Při nižší teplotě dus přiklopené do měkka, průběžně míchej. Nakonec dochuť cukrem a solí. Zelí můžeš zahustit nastrouhanou bramborou. Nech ještě asi 6 minut dusit, míchej.
  7. Knedlíky podávej na lůžku ze zelí, zasypané smaženou cibulkou a zalité výpekem z cibulky.

 

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *