Jak na retro šlehačkovou bábovku

Jak na retro šlehačkovou bábovku

Moje máma mi nedávno půjčila takový receptář, který se u nás dědí. Jsou v něm sladké recepty, které běžně o víkendu pekly naše babičky. A mezi nimi i různé bábovky. Jako je třeba tahle šlehačková!

Na bábovkách mě baví jejich tvar, je variabilní podle formy. Připomínají mi neděli s kávou nebo kakaem. Prostě takovou rodinnou pohodu. A když někdo umí upéct bábovku, může se hnedka vdávat. Já ji poprvé pekla v 9 letech a rozhodně to na svatbu nebylo. Od té doby neimprovizuju a peču bábovky striktně podle receptů. Jen do této jsem navíc přidala kakao, protože mi pak víc připomíná tu klasickou, třenou.

Šlehačková bábovka

1 forma na bábovku

Příprava: 60 minut

Co na bábovku?

3 vejce (zvlášť žloutky a bílky na sníh)

150 g krupicového nebo třtinového cukru

200 ml smetany ke šlehání

250 g polohrubé mouky + na vysypání formy

½ prášku do pečiva (ideálně bez fosfátů)

1 lžíce holandského kakaa

máslo na vymazání formy

moučkový cukr na posypání

Jak na to?

  1. Předehřej troubu na 180°C. Žloutky spolu s cukrem utři v robotu pomocí balonové metly do pěny. Vmíchej polovinu smetany a šlehej. Prosej odváženou mouku a prášek do pečiva do jedné misky. Postupně přidávej do žloutkové pěny spolu se zbývající smetanou. Bílky vyšlehej ve sníh a pak je zlehka vařečkou vmíchej do těsta.
  2. Formu na bábovku vymaž poctivě máslem a vysyp moukou. Asi 1/3 těsta si dej stranou a utři s kakaem. Na dno formy rozděl část světlého těsta, navrch dej kakaové a zakonči zase světlým těstem.
  3. Bábovku peč, dokud nahoře není dozlatova a uvnitř upečená, asi 40 minut. Jak poznáš, že je hotová? Stačí do ní zapíchnout špejli, když ji vyndáš a je suchá, bábovka je upečená. Pak přendej na mřížku a nech ji trochu vychladnout. Teprve pak bábovku vyklop a zlehka posyp moučkovým cukrem.

Zajímají tě i další recepty na bábovku?

Co třeba pribináčková s rybízem z mrazáku?

Nebo pekanová bábovka se slaným karamelem?

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *