Jezte ryby alespoň 2x týdně. Nezapomínejte na sladkovodní i ty mořské. Stejně tak myslete na luštěniny. Když obojí zkombinujete, může to být kulinářský zážitek. Jako že fakt!
Ryby jíme často, s luštěninami je to u nás doma trošku horší. Milujeme hrášek a jednou za čas někam přidáme fazole nebo si uděláme čočku na kyselo. Černou belugu nás naučil jíst náš kamarád Jirka Hilgart. Tenhle salát je vlastně jeho recept a k pražmě se skvěle hodí. Prostě dohromady to má koule. Potvrzeno 4 ze 4 hobíků. Tak dejte vědět, jak je to u vás doma. I když si to dáte s lososem, stejně vás budeme mít rádi!
Pražma se salátem s belugou
4 porce
příprava: 45 minut
Co na pražmu a salát?
300 g čočky belugy
2 celé pražmy (4 filety z pražmy)
sůl a pepř
2 mrkve
2 petržele
½ celeru
máslo (ideálně přepuštěné)
200 ml silného domácího vývaru (hovězí nebo kuřecí)
Jak na to?
- Připrav si belugu podle návodu na obalu. Propláchni čočku a uvař ji ve dvojnásobném množství vody na mírném ohni asi 30 až 35 minut. Slij ji a nech si ji stranou. Mezitím si vyfiletuj pražmu, očisti ji, osol a opepři.
- Kořenovou zeleninu očisti a nakrájej na malé kostičky, ideálně velké jako je beluga. Na pánvi rozehřej máslo a orestuj nakrájené mrkve, petržel a celer na zkus. Jakmile bude mrkev krásně oranžová, přidej uvařenou belugu, osol, opepři a zalij vývarem. Podus, dokud se tekutina nezredukuje.
- Filety pražmy orestuj na pánvi s máslem z obou stran dozlatova. Hotový salát s belugou a zeleninou rozděl na talíře a podávej s pražmou.