Pečené kuře mi vždy připomíná neděli doma u stolu, s rodinou. Pokud to máte podobně, pak ho zkuste pro jednou upéct s nádivkou na bramborech. Uvidíte, jak celé jídlo bude šťavnaté a voňavé. Tak jako jaro a Velikonoce.
Až se pustíte do nádivky a nebudete mít kopřivy, pak se nebraňte špenátu. Mě občas přijde takový mdlý, tak k němu přidávám sušená rajčata (na doporučení mého chefa), bryndzu a samozřejmě špek. Kuře bude mít křupavou kůrčičku, když ho ke konci pečení polijete lžící mléka nebo potřete medem. To zas říká moje máma a funguje to. Těch možností je hodně a každý má svůj rodinný recept. Veselé Velikonoce přejeme!
Pečené kuře s nádivkou
4 porce
příprava: 2,5 hodiny
Co na kuře s nádivkou?
4 toastové chleby
200 ml smetany ke šlehání 33%
400 g čerstvého špenátu nebo kopřiv
50 g anglické slaniny nebo špeku
1 lžíce olivového oleje
2 šalotky
2 stroužky česneku (nebo trošku sušeného)
1 hrst sušených rajčat
100 g bryndzy
1 vejce
1 celé farmářské kuře
sůl a pepř
2 lžíce másla
600 g brambor typu A
čerstvý tymián a maldon sůl na ozdobu
Jak na to?
- Toastové chleby nakrájej na kostičky, přendej do mísy a zalij smetanou. Špenátové listy spař horkou vodou, vyždímej přebytečnou vodu a nasekej na menší kousky.
- Slaninu nebo špek nakrájej na kostičky a na olivovém oleji krátce opeč. Přidej nasekané šalotky a česnek. Orestuj, pak vmíchej na menší kousky nakrájená sušená rajčata a nasekaný spařený špenát.
- Do základu nádivky přidej bryndzu, vejce, osol a opepři. Promíchej a prohřej. Odstav. Předehřej troubu na 180°C, kuře můžeš péct i v páře, pokud máš tu možnost.
- Omyté a osušené kuře osol, opepři a dovnitř dej nádivku. Uzavři párátky a nohy k sobě přivaž provázkem. Do pekáče dej omyté a rozpůlené brambory. Ty také osol a opepři. Navrch dej kuře, na něj rozlož máslo a dej péct, dokud nebude mít kuře zlatavou kůrčičku, asi 2 hodiny. Nakonec kuře ozdob lístky tymiánu a maldon solí.
- Upečené kuře zbav párátek a nitě, naporcuj a podávej s bramborami.