Jarní kuřátko s nádivkou ze špenátu

Jarní kuřátko s nádivkou ze špenátu

Pečené kuře mi vždy připomíná neděli doma u stolu, s rodinou. Pokud to máte podobně, pak ho zkuste pro jednou upéct s nádivkou na bramborech. Uvidíte, jak celé jídlo bude šťavnaté a voňavé. Tak jako jaro a Velikonoce.

Až se pustíte do nádivky a nebudete mít kopřivy, pak se nebraňte špenátu. Mě občas přijde takový mdlý, tak k němu přidávám sušená rajčata (na doporučení mého chefa), bryndzu a samozřejmě špek. Kuře bude mít křupavou kůrčičku, když ho ke konci pečení polijete lžící mléka nebo potřete medem. To zas říká moje máma a funguje to. Těch možností je hodně a každý má svůj rodinný recept. Veselé Velikonoce přejeme!

Pečené kuře s nádivkou

4 porce

příprava: 2,5 hodiny

 

Co na kuře s nádivkou?

4 toastové chleby

200 ml smetany ke šlehání 33%

400 g čerstvého špenátu nebo kopřiv

50 g anglické slaniny nebo špeku

1 lžíce olivového oleje

2 šalotky

2 stroužky česneku (nebo trošku sušeného)

1 hrst sušených rajčat

100 g bryndzy

1 vejce

1 celé farmářské kuře

sůl a pepř

2 lžíce másla

600 g brambor typu A

čerstvý tymián a maldon sůl na ozdobu

Jak na to?

  1. Toastové chleby nakrájej na kostičky, přendej do mísy a zalij smetanou. Špenátové listy spař horkou vodou, vyždímej přebytečnou vodu a nasekej na menší kousky.
  2. Slaninu nebo špek nakrájej na kostičky a na olivovém oleji krátce opeč. Přidej nasekané šalotky a česnek. Orestuj, pak vmíchej na menší kousky nakrájená sušená rajčata a nasekaný spařený špenát.
  3. Do základu nádivky přidej bryndzu, vejce, osol a opepři. Promíchej a prohřej. Odstav. Předehřej troubu na 180°C, kuře můžeš péct i v páře, pokud máš tu možnost.
  4. Omyté a osušené kuře osol, opepři a dovnitř dej nádivku. Uzavři párátky a nohy k sobě přivaž provázkem. Do pekáče dej omyté a rozpůlené brambory. Ty také osol a opepři. Navrch dej kuře, na něj rozlož máslo a dej péct, dokud nebude mít kuře zlatavou kůrčičku, asi 2 hodiny. Nakonec kuře ozdob lístky tymiánu a maldon solí.
  5. Upečené kuře zbav párátek a nitě, naporcuj a podávej s bramborami.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *