Velikonoční máslový beránek se sušeným ovocem

Velikonoční máslový beránek se sušeným ovocem

Co by to bylo za Velikonoce bez beránka? Je Bílá sobota a to se vždy peče něco sladkého. Nadýchaného. Pro mě máslového, provoněného sušeným ovocem a citronem.

Na Velikonoce je to pokaždé stejné, hledám, kam jsem na ten rok ukryla formy na zajíčka, beránka, dokonce někde byla i ryba. (Letos mi máma vytáhla starou, několikrát slepovanou formu na beránka ještě po prababičce – peklo se ještě bez zad). Pak pátrám po receptech, které by mě bavily. Máma dělá klasický piškot, ale můj muž má rád sušené a kandované ovoce. Já zase máslová těsta. Tak jsem to dala dohromady a co z toho vyšlo? Tahle neskutečně nadýchaná záležitost.

Velikonoční máslový beránek

1 větší forma na beránka

příprava: 2 hodiny

Co na beránka?

200 g změklého másla

200 g třtinového cukru

1 vanilkový cukr

5 vajec

400 g polohrubé mouky

1 ½ sáčku kypřícího prášku

250 ml plnotučného mléka

1 lžíce šťávy z citronu

kůra z citronu

hrst nasekaných sušených švestek

hrst nasekaných sušených brusinek

máslo (nebo sádlo) na vytření formy

přesátá strouhanka na vysypání formy

moučkový cukr na posypání beránka

Jak na to?

  1. Utři změklé máslo s cukry do pěny. Postupně zašlehej vejce jedno po druhém. Prosej mouku s kypřícím práškem a nahřej mléko. Do pěny postupně zašlehávej mouku s kypřícím práškem a mléko. Nakonec přidej šťávu a kůru z citronu, nasekané švestky a brusinky, zlehka promíchej.
  2. Předehřej si troubu na 160°C. Máslem vymaž důkladně formu na beránka a vysyp ji strouhankou. Rozlij těsto do formy a dej péct. Velký beránek se peče asi 70 minut. A jak poznáš, že je beránek uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá.
  3. Upečeného beránka nech chladnout na kuchyňské mřížce asi 10 minut, poté jej opatrně vyklop a nech úplně vystydnout. Zasyp moučkovým cukrem a podávej.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *