Jak na veganskou mrkvovou polévku

Jak na veganskou mrkvovou polévku

Ano, občas i u nás se najde nějaký ten veganský recept. Když máme chuť vysadit maso nebo máme veganskou návštěvu. A tahle krémová polévka je ideální řešení, jak nepodávat jen avokádo.

O veganství toho zase tak moc nevím, ale fandím všem NEextremistům, kteří to neventilují a prostě si užívají svého přesvědčení, ať už je jakékoliv. Celkově si myslím, že každá alternativní strava nás posouvá dál, musíme přemýšlet nad tím, co jíme a jak to „vytunit“ k dokonalosti. Za mě by tato polévka krásně snesla i slepičí vývar a zakysanou smetanu, ale to už je zase jiný recept.

Ještě tip, jak na pečený zeleninový vývar:

Vezmi kořenovou zeleninu a cibuli. Očisti, přendej na plech, rozehřej troubu na 200°C a peč asi 30 minut. Zelenina musí zezlátnout. Pak to všechno přendej do hrnce, zalij vodou, přidej trošku soli, celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián a vař (táhni) při nízké teplotě (vývar by neměl bublat) maximálně hodinu. Nemíchej. Pak použij do polévky nebo třeba do omáčky.

 

Mrkvový krém (nejen) pro vegany

4 porce

příprava: 1 hodina

 

Co na polévku?

500 g mrkví (ideálně, co nejčistších) + 2 na lupínky

2 lžíce olivového oleje + na lupínky

1 cibule

1,5 l domácího zeleninového vývaru

sůl a pepř

100 ml kokosového mléka

1 hrst nasekaného koriandru

růžový pepř na ozdobu (nemusí být)

 

Jak na to?

  1. Rozehřej troubu na 200°C. Očisti mrkve, přendej je na plech a peč, dokud nezezlátnou, asi 30 minut. Mezitím oloupej cibuli, nakrájej ji nadrobno a orestuj v hrnci na oleji. Pak přidej upečené mrkve, orestuj, zalij vývarem, osol a opepři. Vař 20 minut.
  2. Dvě mrkve očisti a širší škrabkou nakrájej lupínky. Ty přendej na dírkovaný plech (nebo plech vylož pečicím papírem), zakapej olejem a peč v troubě při 200°C, dokud z nich nebudou lupínky, tedy nezezlátnou. Mě to trvalo asi 10 minut.
  3. Uvařenou polévku rozmixuj, přidej kokosové mléko, promíchej a prohřej. Dochuť podle potřeby ještě solí a pepřem. Přendej do misek, navrch dej nasekaný koriandr, lupínky z mrkve (část můžeš prsty rozmělnit na prach a ten použít na ozdobu krému) a nakonec můžeš i nemusíš nadrtit růžový pepř. Podávej.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *