Škoda neuvařit si dušeného králíka na paprice

Škoda neuvařit si dušeného králíka na paprice

Při vzpomínce na dětství si vybavíme hodně jídel. Já třeba pečené kuře nebo kynutý koláč s rybízem a drobenkou. Jak je tomu u Martina Škody? Ten vzpomíná na dušeného králíka na paprice s restovanými kroupami a kořenovou zeleninou od babičky. Jak jinak!

A přesně tenhle recept pro Slepičárnu Martin 1 a Martin 2 uvařili. Proč tak složitě? Martin tvrdí, že nemá moc kamarádů (to kecá), a tak se rozhodl jako svého hosta pozvat sám sebe. Kdo jiný než Martin 1 nebo 2 s ním může zavzpomínat na králíka od babičky? Nicméně, pokud máte rádi cokoliv na paprice, smetanovou omáčku a něco jako kubu bez hub, pak by byla škoda tohle jídlo pro vás neuvařit, nenatočit, nenafotit a nedat na blog.

Musíte to ale celé brát s rezervou. A i když budete mít pocit, že je strašně složité „udusit“ králíka a připravit k tomu kroupy s kořenovou zeleninou, tak pak si představte, jak složité bylo natočit a sestříhat video, kde Martin neustále odbíhá od vaření, převléká se, kouká na kameru místo na druhého Martina. Ale povedlo se a pro Slepičárnu (a kameramana Honzu) to byla velká výzva! A to jídlo, lidi, fakt stálo za všechen ten pot na place. 

 

A stále platí, že když na noze.cz si budete chtít koupit nějaký F. Dick, zadejte do kódu v nákupním koši slovo SLEPICARNA (nebo taky MARTIN SKODA) a budete mít hnedka 20% slevy.

 

Dušený králík na paprice

5 porcí

příprava: 2,5 hodiny

Co na králíka?
1 celý králík
6 cibulí
6 stroužků česneku
2–3 lžíce červené mleté papriky
50 ml rostlinného oleje
snítka čerstvé majoránky nebo tymiánu
asi 120 ml smetany ke šlehání 33%
asi 1,5 l vývaru (ideálně králičího)
sůl a pepř
špetka cukru

Co na kroupy?

asi 400 g ječných krup
1 lžíce rostlinného oleje
4 lžíce másla
1 velká mrkev
1 velká petržel
1/8 bulvy celeru
1 malá cibule
4 stroužky česneku
sůl a pepř
citron (podle chuti)
snítka listové petržele
vývar nebo voda na zalití (dle krup)

Jak na to?

  1. Naporcuj králíka na tři části, na stehna, přední běhy a hřbet. Zbytek kostí osol, opepři, trošku pocukruj a dej do předehřáté trouby při 250°C péct asi na 30 minut. Kosti se musí hezky zbarvit do hněda.
  2. Mezitím v hrnci, který poté můžeš dát do trouby, rozehřej olej. Maso, které bylo stranou osol, opepři a ze všech stran zprudka opeč na oleji. Poté si dej maso stranou na talíř. Do hrnce dej na půl měsíčky nakrájenou cibuli a restuj asi 10 minut, dokud nechytne hnědou barvu (pozor, nesmí se připálit!) a nezbaví se přebytečné vody. Přidej na plátky nakrájený česnek a ještě 3 minuty restuj. Nakonec zasyp paprikou a minutu počkej, než se rozvoní.
  3. Troubu předehřej na 160°C. Maso vrať do hrnce, přidej zapečené kosti a přilij vývar tak, aby byl králík zakrytý. Přidej snítku majoránky nebo tymiánu. Jídlo dochuť podle potřeby solí a pepřem. Hrnec zaklop a peč v troubě asi 90 minut nebo dokud nebude maso odpadat od kosti.
  4. Kosti vyhoď a maso dej na chvíli na stranu na talíř. Do hrnce přilij smetanu a základ rozmixuj. Poté vrať maso do hrnce a vše ještě podle potřeby na vařiči povař a dochuť.
  5. Mezitím, co se bude maso péct, propláchni kroupy pod tekoucí vodou. V pánvi rozehřej olej a 2 lžíce másla, přidej na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a restuj asi 10 minut, dokud nezačne chytat barvu. Poté přisyp kostičky cibule a plátky česneku. Restuj, dokud cibule nezesklovatí. Přidej kroupy, vše promíchej a zalij vývarem nebo vodou. Dochuť solí a pepřem.
  6. Kroupy vař za občasného míchání a přilévání vody, dokud nezměknou, asi 30 až 40 minut. Nakonec kroupy dochuť citronovou šťávou, zjemni máslem a ozdob nasekanou petrželkou. Podávej s dušeným králíkem.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *