Ach ty jahody. Jsou sladké, voňavé a připravují se z nich skvělé věci. Ať už snídaně nebo svačina v podobě tohohle koláče. Stačí vám pár ingrediencí a hrnek o objemu 250 ml. To zvládnou i děti!
Já nejčastěji peču koláče v sobotu ráno, aby bylo rodině i případné návštěvě co dát k čaji a kávě. Máte to taky tak? Jsem ranní ptáče, tak mi tohle pečení vůbec nevadí. Snažím se navíc dělat recepty s vážením do hrnku, aby je zvládla i naše mladší dcera Thea. Ta je totiž stejně jako já ochotná vstát a udělat třeba lívance. Ale zpátky k jahodám. Nejlepší jsou samozřejmě ty české. Na přelomu května a června jsou už k dostání (i když občas se za slovem české skrývá polské). Dokonce se už vyhlašují samosběry a kdybych neviděla na vlastní oči, že jsou jahody i ve sklenících a nám rostou na zahradě lesní, pak bych nevěřila… Prostě vybírejte podle čichu – musí sladce vonět a mít i pár kosmetických chybiček.
Rychlý jahodový koláč
1 forma na koláč o průměru 26 cm
příprava: 45 minut
Co na koláč?
4 vejce
1 hrnek třtinového cukru
kůra z 1 citronu
200 ml smetany ke šlehání
1 ½ hrnku polohrubé mouky + na vysypání formy
1 prášek do pečiva (ideálně bez fosfátů)
½ hrnku oleje + na vymazání formy
500 g českých jahod
Jak na to?
- Vyšlehej vejce s cukrem a kůrou z citronu. Přidej smetanu a šlehej, dokud nevznikne nadýchaný krém. Postupně přidávej mouku a prášek do pečiva. Nakonec zlehka zapracuj olej. Předehřej troubu na 180°C.
- Formu na koláč vymaž olejem a vysyp moukou. Těsto nalij do formy. Jahody nakrájej na plátky a vyskládej je na koláč. Peč dozlatova, asi 35 minut. A jak poznáš, že je koláč uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá. Koláč nech na mřížce vystydnout a pak nakrájej.