Okurkový, rajčatový s cibulkou a mrkvový s jablkem. Tyhle saláty patřily mezi ty nejhezčí vzpomínky na letní prázdniny. Ať už jsme byli na chalupě v Orlických horách nebo doma na zahradě.
A stejně tak je milujou naše holky. Okurkový salát dělá nejlepší babička, jak říkají. Ale i ten můj není vůbec k zahození. Všude cpu třtinový cukr, i když bílý se sem hodí mnohem víc! A co ještě? Přidávám panenský (za studena lisovaný) olej. Proč? Protože vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E a K – prostě ZADEK bez Z) potřebují pomoct, aby se v těle správně vstřebaly. Tak na to myslete, až budete dělat salát nebo fresh. Třeba kombinace mrkev, jablko prostě musí být s oliváčem. Ale zpátky k retro salátům. Jsou rychlé, a když je vychladíte, budou bombastické.
Okurkový salát
4 porce
příprava: 10 minut + chlazení
Co na okurkový salát?
2 salátové okurky
2 lžíce třtinového cukru
2 lžíce kvasného octa
2 lžíce panenského olivového oleje
sůl a čerstvě namletý pepř
100 ml studené vody
Jak na to?
- Okurky omyj a oloupej. Jednu polovinu nahrubo nastrouhej do mísy, druhou rozkroj podélně na polovinu a nakrájej na plátky. Přendej do mísy.
- Připrav si zálivku. Já ji dělám podle Jamieho Olivera. Vše dám do zavařovačky, tedy cukr, ocet, olej, sůl, pepř a vodu. Uzavřu a pořádně promíchám. Salát pak už stačí jen zalít zálivkou, dát ho vychladit a pak podávat. U nás se ale sní dřív, než stihnu otevřít dveře ledničky.
Rajčatový salát
4 porce
příprava: 10 minut + chlazení
Co na rajčatový salát?
500 g cherry rajčátek
1 velká bílá cibule
1 velká červená cibule
1 lžíce třtinového cukru
1 lžíce kvasného octa
1 lžíce panenského řepkového nebo olivového oleje
sůl a čerstvě namletý pepř
100 ml studené vody
Jak na to?
- Rajčátka omyj a nakrájej na půlky. Cibule oloupej, rozpul a nakrájej na plátky. Přendej vše do mísy.
- A opět přichází čas na zavařovačku. Dej do ní cukr, ocet, olej, sůl, pepř a vodu. Uzavři a promíchej. Salát zalij zálivkou a podávej ho vychlazený.
Mrkvovo-jablečný salát
4 porce
příprava: 15 minut + chlazení
Co na mrkvovo-jablečný salát?
6 větších mrkví
4 větší červená jablka
šťáva z 1 citronu
asi 2 lžíce třtinového cukru
1 lžíce panenského olivového oleje
100 ml studené vody
Jak na to?
- Mrkve omyj, oloupej a nahrubo nastrouhej do mísy. Jablka i se slupkou nastrouhej k mrkvi, ihned zakapej šťávou z citronu a promíchej, ať salát nezhnědne.
- Do zavařovačky dej cukr, olej a vodu. Uzavři a pořádně promíchej. Salát zalij zálivkou, zamíchej a dej chladit. U nás se tenhle mrkvový salát jí během dne rovnou z ledničky.