Krémová květáková polévka nejen k večeři

Krémová květáková polévka nejen k večeři

Léto na chalupě? Léto ve městě? Vždyť je to jedno. Kdekoliv si můžete uvařit (a upéct) tuhle super jednoduchou a neskutečně dobrou polévku z květáku. Užijte si léto se vší parádou.

Stejně tak, jako pečeme vývar (ano, slyšíte dobře), tak pečeme třeba krutony nebo zeleninu na polévku. Dovnitř i na ozdobu. Když máte chytrou troubu, můžete péct i v páře. A co já na tom nejvíc miluju? To, že když máte něco v troubě, máte volné ruce na další věci. Můžete vařit nebo hrát třeba Prší s dětmi. A jak to voní v kuchyni? Letně! 

Květáková polévka

4 porce

příprava: 50 minut

Co na květákovou polévku?

1 ½ květáku

2 cibule

2 brambory

olivový olej + na zakapání

1 lžička drceného kmínu

špetka muškátového oříšku

1, 2 l  slepičího nebo kuřecího vývaru

sůl a pepř

200 ml smetany na vaření

petrželka

pečivo (nemusí být)

Co na pečený květák?

½ květáku – růžičky

mletý bílý pepř

mletá zauzená paprika

sušený zázvor

sušený česnek

mleté tandoori

sůl

olivový olej

Jak na to?

  1. Očisti květák a nakrájej ho na menší růžičky. Cibule oloupej a nadrobno nakrájej. Brambory oloupej a nakrájej na kostičky. V hrnci rozehřej olej a orestuj cibuli do zlatova, pak vmíchej kmín a znovu orestuj. Přidej nastrouhaný muškátový květ, růžičky květáku a zase orestuj, aby se všechno pěkně spojilo. Zalij vývarem, osol, opepři a vař, dokud nebudou brambory měkké, asi 15 minut.
  2. Mezitím si připrav pečený květák. Předehřej si troubu na 200°C. Růžičky květáku obal ve směsi koření a soli. Přendej je na plech vyložený pečicím papírem, zakapej olivovým olejem a peč dozlatova, asi 15 minut.
  3. Polévku rozmixuj, vmíchej smetanu na vaření, případně dochuť solí a pepřem a ještě prohřej. Rozděl polévku na talíře, ozdob upečeným květákem, petrželkou a zakapej olivovým olejem. Podávej s pečivem, nebo taky ne…
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *