Léto, prázdniny, houby v lese a na poli brambory. Co si uvaříme? Přeci bramboračku! Pěkně hustou polévku, která se hodí jak k obědu, tak k večeři. Servírovat jí můžete kdekoliv, třeba na odloženém dřevě.
Ať už se snažím sebevíc, nedokážu spočítat, jak často máma vařila bramboračku a kolik jí vždycky dělala do zásoby. Není to zrovna jedna z nejfešnějších polévek, co ze stylingu týče, ale chutí je dokonalá. Není zahuštěná moukou, takže jí můžou i bezlepkáři. Brambory jsou v tomto případě to nejlepší zahušťovadlo. A kdo nemusí houby, tak si je prostě vyndá.
Domácí bramboračka
4 porce
příprava: 45 minut
Co na bramboračku?
2 mrkve
2 petržele
½ celeru
1 cibule
2 lžíce másla
1 lžička drceného kmínu
4 brambory
3 hrsti nakrájených hub
2 stroužky česneku
1,2l domácího vývaru (kuřecí)
sůl a pepř
majoránka a petrželka
Jak na to?
- Očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli nakrájej na kostičky. Orestuj v hrnci na másle do té doby, než mrkev začne pouštět oranžovou barvu. Vmíchej drcený kmín a orestuj.
- Přidej na kostičky nakrájené brambory a houby, nadrobno nakrájený česnek a zalij vývarem. Vař do změknutí zeleniny, asi 20 minut. Polévku nakonec dochuť solí, pepřem, nasekanou majoránkou a petrželkou.