Víkend je tu a s ním i sladké pečení. Co třeba takový kakaový máslový základ, na něj pěkně tvaroh provoněný skořicí a k tomu sladké podzimní hrušky?
Vypadá jako cheesecake, ale není. Tenhle tvarohový koláč je ve skutečnosti strašně jednoduchý. Říkám mu „beze zbytku” nebo taky „co dům dá“. Protože tyhle suroviny obvykle mám doma v lednici a ve spíži. Navrch koláče nemusíte dávat jen hrušky, můžou tam přijít i jablka nebo třeba švestky.
Hruškový koláč s tvarohem
1 forma o průměru 28 cm
příprava: 80 minut + 30 minut chlazení
Co na těsto na koláč?
100 g chlazeného másla + na vymazání formy
1 vejce
300 g polohrubé mouky + na vysypání formy
4 lžíce třtinového cukru
1 lžíce holandského kakaa
1 lžička prášku do pečiva (bez fosfátů)
Co na tvarohovou náplň?
250 g plnotučného tvarohu (1 vanička)
1 vejce
2 lžíce moučkového cukru (prodává se i třtinový)
špetka skořice
4 hrušky
Jak na to?
- Připrav si těsto. Odvaž si studené máslo a přendej ho do větší mísy. Přidej vejce, mouku, cukr, kakao a prášek do pečiva. Prsty propracuj hladké těsto. Celý proces za tebe může udělat robot s nástavcem na hnětení těsta ve tvaru háku. Pak těsto zabal do potravinářské fólie a nech ho alespoň 30 minut odpočívat v chladu.
- Poté předehřej troubu na 180°C. Vymaž formu máslem a vysyp moukou. V robotu s nástavcem „K” utři tvaroh spolu s vejcem, moučkovým cukrem a skořicí. Hrušky zbav stopek, rozpul, odkroj jádřince a zkus je nakrájet podélně tak, aby celá půlka hrušky byla kompaktní, ale pokrájená. Na fotce je to dobře vidět.
- Vychlazené kakaové těsto buďto vyválej do kruhu o velikosti formy na pečení, anebo jej prsty vytvaruj do formy – to dělám já. Těsto musí přesahovat lehce do okrajů. Pak nalij tvarohovou náplň, okraje těsta by ti měly zůstat bez krému. Navrch rozděl pokrájené hrušky slupkou nahoru.
- Koláč peč tak dlouho, dokud tvaroh nezačne lehce zlátnout, trvá to přibližně 50 minut. Pak jej vyndej a nech na mřížce vystydnout. Teprve poté krájej a podávej.
Vyzkoušen! Dala jsem tam více hrušek a navrch ještě nasekané ořechy a trochu datlového sirupu(ten jsem dala i do tvarohu). Děkuji za výborný recept 🙂
Děkujeme za inspiraci!