Vánoční pstruh s holandskou omáčkou podle Jirky Hilgarta

Vánoční pstruh s holandskou omáčkou podle Jirky Hilgarta

Pokračujeme v boji za sladkovodní ryby na vánoční stůl. Jako druhý přichází na řadu pstruh. Tentokrát v podobě filetů s bramborovým pyré a holandskou omáčkou, kterou, jak jsem zjistila, na blogu ještě nemáme.

Když umíte filetovat, nepečete celou rybu. Tak nějak zněl vzkaz Jirky H. pro Martina Škodu. Pravdou je, že pstruha připravíte hned na několik způsobů a peče se i v celku. Je to totiž dost variabilní a oblíbená sladkovodní ryba. Stačí jí krátká úprava, nemá moc kostí, nesmrdí tolik rybinou jako třeba kapr a krásně se mu leskne kůže, což teda ocení hlavně Asiati. Ale konec vtípkům, těch je dost ve videu. Jde se vařit a trénovat na Vánoce.

A kdo bude další v řadě? Ve hře je stále sumec a tradiční kapr.

 

Pstruh s holandskou omáčkou od Jirky

4 porce

příprava: 45 minut

Co na pstruha s pyré?

500 g brambor typu B

60 g másla

150 ml smetany ke šlehání 33%

sůl

2 pstruzi

olivový olej

libeček na ozdobu

Co na holandskou omáčku?

3 žloutky

špetka soli

1 lžička plnotučné hořčice

100 g másla

pár kapek citronu na dochucení

Jak na to?

  1. Brambory oloupej, rozkroj na menší kousky a uvař v osolené vodě do měkka. Slij. Rozšťouchej je, pak přidej máslo, opět rozšťouchej a nakonec vmíchej smetanu a pořádně rozšťouchej v pyré. Dochuť solí a nech kaši v teple odpočívat.
  2. Mezitím, co se vaří brambory, si vyfiletuj a očisti pstruhy. Na pánev dej trošku oleje, na něj rozlož pečicí papír a ještě zakápni troškou oleje (proč takhle složitě? Zeptej se Jirky Hilgarta). Rozehřej a pstruhy nejdříve orestuj kůží dolů dozlatova, otoč a z druhé strany už jen krátce prohřej. Nakonec osol a přikryj, ať ryby zůstanou v teple.
  3. Jako poslední si připrav holandskou omáčku. Na hrnec s mírně vroucí vodou postav misku (tak aby byla v páře, ne ponořená do vody). V ní metličkou rozmíchej žloutky, přidej asi 2 lžíce vody, hořčici, sůl a metličkou šlehej asi 4 minuty. Holandská omáčka se ti nesmí srazit, měla by být světlá, napěněná a lehce zhoustlá.
  4. Začni postupně přidávat na menší kousky nakrájené máslo, vždy tak, aby se máslo úplně rozpustilo a pak přidej teprve další. Pokračuj ve šlehání nad párou, dokud ti nevznikne teplá omáčka, co připomíná konzistencí majonézu. Pak ji odstav a dochuť pár kapkami citronu a ihned servíruj.
  5. Pyré a holandskou omáčku rozděl na talíře, přidej filety pstruha a ještě lehce zasyp nasekaným libečkem. Podávej!
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *