Vařila vám máma doma často francouzské brambory? Chodíte na ně čistě z nostalgie do restaurace nebo jídelny na oběd? Rozhodli jste se, že je doma zapečete? Pak máme pro vás čistě „vaňkovský“ recept.
Pěkně si všechno připravte, povařte, nakrájejte a poskládejte do jedno pekáče, jak to dělají kuchaři. Zapečte se smetanou a vejci a dejte si to s petrželkou a okurkami, jak se to podává v hospodě. Že to zní moc složitě? Neee! A když u toho budete, rovnou si z masa připravte vývar na uzenou polévku. Stačí, když uzenou krkovici nebo plecko povaříte s rozkrojenou cibulí, očištěnou mrkví, přidejte pár kuliček pepře, nové koření, bobkový list a sůl. Jeden recept by tu u nás na blogu taky byl.
Zapečené francouzské brambory
4 porce
Příprava: 1,5 hodiny
Co na brambory?
1 kg brambor typu A, B
300 g uzené krkovice nebo plecka
8 vajec (4 uvařené natvrdo, 4 ke smetaně)
1 červená cibule
troška másla na pánev
sádlo na vymazání pekáče
400 ml smetany (33%)
sůl a pepř
petrželka
kyselé okurky
Jak na to?
- Uvař ve slupce brambory „na skus“, slij je a nech vychladnout tak, aby se daly oloupat a nakrájet na kolečka. Uzené maso vcelku povař ve vodě 15 minut. Vyndej a nakrájej na kostičky.
- Cibuli oloupej a nakrájej na kolečka. Ta pak podus krátce na pánvi na másle. Čtyři vejce uvař natvrdo, oloupej a nakrájej na kolečka. Troubu předehřej na 170°C.
- Pekáč vymaž sádlem. Na dno rozlož brambory, zlehka je osol, opepři, dej na ně část uzeného, cibuli, vejce, znovu dej brambory. Vrstvy zakonči bramborami. Pozor, ať to nepřesolíš.
- Pekáč dej do předehřáté trouby a peč 10 minut. Mezitím vyšlehej smetanu s vejci, trošku směs osol a opepři. Brambory vytáhni z trouby a zalij je vaječnou směsí. Peč dalších 25 minut.
- Poté troubu vypni, pootevři ji a nech zapečené francouzské brambory ještě 15 minut „dojít“. Podávej je posypané nasekanou petrželkou a nezapomeň na kyselé okurky.
TIP: Vymaž si kokotky máslem a vyskládej tam vrstvy stejně jako do pekáčku. A zapeč si „jednohubky“. Vyklop na talíř a podávej. Stejně tak si je můžeš takto předpřipravit, dát do ledničky a zapéct večer nebo druhý den.
Výborné
Děkujeme:-)