Česká klasika? Zapečené francouzské brambory

Česká klasika? Zapečené francouzské brambory

Vařila vám máma doma často francouzské brambory? Chodíte na ně čistě z nostalgie do restaurace nebo jídelny na oběd? Rozhodli jste se, že je doma zapečete? Pak máme pro vás čistě „vaňkovský“ recept. 

Pěkně si všechno připravte, povařte, nakrájejte a poskládejte do jedno pekáče, jak to dělají kuchaři. Zapečte se smetanou a vejci a dejte si to s petrželkou a okurkami, jak se to podává v hospodě. Že to zní moc složitě? Neee! A když u toho budete, rovnou si z  masa připravte vývar na uzenou polévku. Stačí, když uzenou krkovici nebo plecko povaříte s rozkrojenou cibulí, očištěnou mrkví, přidejte pár kuliček pepře, nové koření, bobkový list a sůl. Jeden recept by tu u nás na blogu taky byl.   

Zapečené francouzské brambory

4 porce

Příprava: 1,5 hodiny

Co na brambory?

1 kg brambor typu A, B

300 g uzené krkovice nebo plecka

8 vajec (4 uvařené natvrdo, 4 ke smetaně)

1 červená cibule

troška másla na pánev

sádlo na vymazání pekáče

400 ml smetany (33%)

sůl a pepř

petrželka

kyselé okurky

Jak na to?

  1. Uvař ve slupce brambory „na skus“, slij je a nech vychladnout tak, aby se daly oloupat a nakrájet na kolečka. Uzené maso vcelku povař ve vodě 15 minut. Vyndej a nakrájej na kostičky.
  2. Cibuli oloupej a nakrájej na kolečka. Ta pak podus krátce na pánvi na másle. Čtyři vejce uvař natvrdo, oloupej a nakrájej na kolečka. Troubu předehřej na 170°C.
  3. Pekáč vymaž sádlem. Na dno rozlož brambory, zlehka je osol, opepři, dej na ně část uzeného, cibuli, vejce, znovu dej brambory. Vrstvy zakonči bramborami. Pozor, ať to nepřesolíš. 
  4. Pekáč dej do předehřáté trouby a peč 10 minut. Mezitím vyšlehej smetanu s vejci, trošku směs osol a opepři. Brambory vytáhni z trouby a zalij je vaječnou směsí. Peč dalších 25 minut. 
  5. Poté troubu vypni, pootevři ji a nech zapečené francouzské brambory ještě 15 minut „dojít“. Podávej je posypané nasekanou petrželkou a nezapomeň na kyselé okurky.

TIP: Vymaž si kokotky máslem a vyskládej tam vrstvy stejně jako do pekáčku. A zapeč si „jednohubky“. Vyklop na talíř a podávej. Stejně tak si je můžeš takto předpřipravit, dát do ledničky a zapéct večer nebo druhý den. 

2 Comments
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *