Velikonoční menu: Jarní uzená polévka

Velikonoční menu: Jarní uzená polévka

Využijte uzeného masa naplno a připravte si z jednoho kusu polévku i velikonoční nádivku. Pro dospělé koledníky poslouží vývar jako vyprošťovák.

Uzené maso by na Velikonoce nemělo chybět. Můžete použít libové, ale takové vepřové koleno vůbec není k zahození. Skvěle se hodí na vývar a nic moc nestojí. Když ho oberete, máte masa dost na velikonoční menu. Ale nezapomeňte i na něco zeleného. Bylinky jako je libeček, petrželka, pažitka a medvědí česnek spolu s uzenou polévkou skvěle ladí. Nemusíte ani moc solit a pepřit. Kroupy jako zavářka dodají potřebnou vlákninu.

 

Jarní uzená polévka

4 porce

příprava: 3,5 hodiny + minimálně 12 hodin na namáčení krup

Co na vývar?

1 uzené vepřové koleno

1 mrkev

1 cibule

2 bobkové listy

3 kuličky nového koření

5 kuliček pepře

Co na polévku?

100 g krup

sůl

1 lžíce oleje

2 mrkve

4 menší brambory

1 l uzeného vývaru

uzené maso

100 g hrášku

2 vejce

hrst nasekané petrželky

hrst nasekaného libečku

hrst nasekané pažitky

hrst nasekaného medvědího česneku

pepř

Jak na to?

  1. Připrav si vývar. Do hrnce s vodou dej koleno a přiveď k varu. Nech vařit 30 minut, poté slij. Do hrnce dej novou vodu a vlož tam koleno. Přidej očištěnou a na menší kusy nakrájenou mrkev, rozpůlenou cibuli (menší můžeš nechat celou) a koření. Vař při nižší teplotě (jen se to táhne), asi 3 hodiny. Vývar si přeceď do hrnce. Z kolena ober maso, část půjde do polévky a část do nádivky.
  1. Kroupy namoč ideálně den dopředu do vody. Pak je propláchni a vař je v osolené vodě doměkka, asi 1 hodinu. Potom slij a ještě propláchni. V hrnci orestuj na oleji na malé kousky nakrájenou mrkev, pak přidej nakrájené brambory a zalij vývarem. Osol a vař doměkka, asi 15 minut. Ke konci přidej uvařené kroupy, obrané maso, hrášek a vař přibližně 2 minuty. Pak vmíchej vejce, rozšlehej ho v polévce a nakonec přidej nasekané bylinky a dochuť podle potřeby solí a pepřem.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *