Upečte si farmářské kuře se sušenými rajčaty a brambory s rozmarýnem

Upečte si farmářské kuře se sušenými rajčaty a brambory s rozmarýnem

Kuře se dá péct na různé způsoby, vcelku nebo na kousky. Když ho naporcujete, bude váš oběd nebo večeře rychleji a ze zbytků si můžete připravit silný vývar na polévku.

U nás doma se kupují šťastná kuřátka. Díky tomu, že jsou šťavnatá, jsou také pěkně tučná. Z jednoho kuřete, i když není přerostlé, udělám oběd i večeři. V troubě to pak vypadá jako v sušičce na ovoce. Doprostřed dám pekáč s kuřátkem k obědu (recept viz. dole), na pokličku pekáčku dám jiný menší pekáček, kde jsou odřezky, kořenová zelenina a cibule a dolů dám později i plech s bramborami. Občas se stane, že se v troubě sejdou hned všechna tři patra. A zatímco se z upečeného základu na plotně táhne vývar, my už sedíme u rodinného obědu. 

Recept na pečený vývar najdete tady.

Pečené kuře se sušenými rajčaty 

4 porce

příprava: 2,5 hodiny

Co na kuře?

1 farmářské kuře

sůl a pepř

tandoori koření

1 lžíce oleje

1 lžíce másla

100 g uzeného boku

1 cibule

1 lžíce sušeného nebo čerstvého tymiánu

asi 8 sušených rajčat naložených v oleji (slitá)

600 g brambor varného typu A, B

olivový olej

4 snítky rozmarýnu

Jak na to?

  1. Kuře naporcuj. Odděl si stehna a ta ještě rozděl v kloubu na dvě části. Prsa odkroj i s kůží a zbytek si schovej na vývar. Naporcované maso osol, opepři a zlehka posyp tandoori kořením. Předehřej si troubu na 180°C.
  2. Na pánvi rozehřej olej s máslem. Kuřecí maso zatáhni ze všech stran dozlatova. Přendej do pekáče. Na stejné pánvi orestuj na menší kousky nakrájený uzený bok a rozpůlenou cibuli řezem dolů. Obojí přidej ke kuřeti do pekáčku. Do pánve nalij trošku vody, promíchej a zalij kuře. Zlehka zasyp tymiánem a přidej sušená rajčata naložená v oleji. Přiklop a peč 1,5 hodiny. Podle potřeby podlij troškou vody nebo vývarem.
  3. Mezitím omyj brambory, nakrájej je na měsíčky a přendej do hlubokého plechu. Osol, opepři a zalij troškou olivového oleje. Promíchej. Přidej snítky rozmarýnu. Po hodině pečení masa vlož do trouby ke kuřeti. 
  4. Kuře a brambory peč půl hodiny společně. Pak pekáč s kuřetem odklop a zvedni teplotu trouby na 200°C. Maso podlij vypečenou šťávou, brambory promíchej a peč vše dozlatova ještě hodinu. Pokud jsou brambory menší, pak budou pravděpodobně upečené už po 45 minutách. Podávej dohromady. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *