Jakýkoliv sladký chlebíček je vděčným dezertem nejen na víkend. U nás doma vede makový, ale můj chef miluje citron. Volba tedy pro tentokrát byla jasná!
A musím říct, že mě recept tak mile překvapil, že vám ho sem nejen dám, ale zkusím i popsat jeho chuť a vůni slovy. Je křehký, vláčný a zároveň se pod prsty trošku drobí. Voní nasládle po másle a svěže po citronech. Má sladkokyselou chuť a tím připomíná retro babetu (pamatujete se na ní?). Pokud by vám vadilo, že se střed po vychlazení lehce propadne dovnitř, stačí, když do receptu přidáte 2 lžíce bramborového škrobu.
Citronový chlebíček
1 forma na biskupský chlebíček
příprava: 60 minut
Co na chlebíček?
125 g změklého másla + na vymazání formy
100 g moučkového cukru
2 vanilkové cukry
špetka soli
špetka mleté skořice
kůra ze 2 BIO citronů
2 vejce
120 g polohrubé mouky + na vysypání formy
½ prášku do pečiva bez fosfátů
šťáva z 1 BIO citronu
1 lžíce meruňkové marmelády (s příběhem)
Co na citronovou polevu?
2 lžíce moučkového cukru
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce vlažné vody
kůra z BIO citronu na ozdobu
Jak na to?
- Troubu si předehřej na 160°C. V míse od robota balónovou metlou vyšlehej změklé máslo s cukry, solí, mletou skořicí a s kůrou z citronů do světlého krému. Postupně přidávej vejce, zašlehej, pak mouku s práškem do pečiva a nakonec zlehka zapracuj šťávu z citronu a meruňkovou marmeládu.
- Formu na biskupský chlebíček vymaž máslem a vysyp moukou. Rozděl do ní rovnoměrně těsto a peč dozlatova, asi 35 minut. A jak poznáš, že je chlebíček uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá. Nech na mřížce vychladnout, poté opatrně vyklop na prkénko.
- Připrav si citronovou polevu. V misce vyšlehej moučkový cukr spolu se šťávou z citronu a vodou. Vychladlý chlebíček polij polevou a ozdob kůrou z citronu, podávej.