Sbíhají se vám sliny, kdykoliv vidíte lišky? Houby, samozřejmě. A jak je nejčastěji připravujete? Skvělé jsou v omáčce, polévce, s vajíčky nebo jen tak podušené na víně.
Základ receptu mám od kamarádky Lucky. Trošku jsem si ho podle své chuti upravila a ještě vám sem přidám jeden tip na italský způsob. Bruschettu potřete ricottou smíchanou s troškou změklého másla, špetkou mořské soli a nebála bych se ani přidat kůru z voňavého sicilského citronu. Navrch se dají lišky rovnou z pánve. A jedna rada na závěr – pokud máte raději sladší chuť, pak šalotku na začátku postupu zkaramelizujte s troškou třtinového cukru.
Lišky na víně se smetanou
2 porce
příprava: 30 minut
Co na lišky?
2 šalotky
2 stroužky česneku
olivový olej
1 lžička celého kmínu
2 velké hrsti lišek
150 ml suchého bílého vína (nebo zeleninového vývaru)
citronový tymián
kůra z BIO citronu
sůl a čerstvě namletý pepř
4 lžíce smetany ke šlehání (33 %)
čerstvá bagetka
Jak na to?
- Šalotky oloupej a nakrájej nadrobno. Česnek oloupej a nakrájej na tenké plátky. V pánvi rozehřej olivový olej. Orestuj šalotku, přidej česnek, zasyp kmínem a restuj dozlatova. Poté přidej lišky a restuj. Postupně podlévej vínem (nebo vývarem) a při střední teplotě dus doměkka, asi 20 minut.
- Teprve poté přidej tymián, kůru a trošku šťávy z citronu, dochuť solí a pepřem. Nakonec zjemni smetanou, krátce ještě povař, ať se chutě spojí a podávej na topince z bagetky ozdobené čerstvými lístky tymiánu.