Rychlý recept na lišky na víně se smetanou

Rychlý recept na lišky na víně se smetanou

Sbíhají se vám sliny, kdykoliv vidíte lišky? Houby, samozřejmě. A jak je nejčastěji připravujete? Skvělé jsou v omáčce, polévce, s vajíčky nebo jen tak podušené na víně.

Základ receptu mám od kamarádky Lucky. Trošku jsem si ho podle své chuti upravila a ještě vám sem přidám jeden tip na italský způsob. Bruschettu potřete ricottou smíchanou s troškou změklého másla, špetkou mořské soli a nebála bych se ani přidat kůru z voňavého sicilského citronu. Navrch se dají lišky rovnou z pánve. A jedna rada na závěr – pokud máte raději sladší chuť, pak šalotku na začátku postupu zkaramelizujte s troškou třtinového cukru. 

Lišky na víně se smetanou

2 porce

příprava: 30 minut

Co na lišky?

2 šalotky

2 stroužky česneku

olivový olej

1 lžička celého kmínu

2 velké hrsti lišek

150 ml suchého bílého vína (nebo zeleninového vývaru)

citronový tymián

kůra z BIO citronu

sůl a čerstvě namletý pepř

4 lžíce smetany ke šlehání (33 %)

čerstvá bagetka

Jak na to?

  1. Šalotky oloupej a nakrájej nadrobno. Česnek oloupej a nakrájej na tenké plátky. V pánvi rozehřej olivový olej. Orestuj šalotku, přidej česnek, zasyp kmínem a restuj dozlatova. Poté přidej lišky a restuj. Postupně podlévej vínem (nebo vývarem) a při střední teplotě dus doměkka, asi 20 minut. 
  2. Teprve poté přidej tymián, kůru a trošku šťávy z citronu, dochuť solí a pepřem. Nakonec zjemni smetanou, krátce ještě povař, ať se chutě spojí a podávej na topince z bagetky ozdobené čerstvými lístky tymiánu. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *