Má vaše rodina slavnostní recept, který se dědí z generace na generaci? U mého muže to je právě tento nepečený ořechový dort provoněný kávou a tuzemákem.
Trošku připomíná italské tiramisu. Místo podlouhlých piškotů se ale připravuje z našich kulatých, mascarpone nahrazuje v krému máslo a ke kávě se přidává tuzemák. A protože je to hlavně vánoční dezert, pak nesmí chybět namleté vlašské ořechy. Zkuste si tento dort připravit na Štědrý den, ale pochutnáte si na něm s rodinou i během svátků nebo na Silvestra.
Vánoční ořechový dort
forma o průměru 26 cm
příprava: 40 minut + chlazení (ideálně přes noc)
Co na dort?
140 g másla pokojové teploty
100 g moučkového cukru
1 BIO vanilkový cukr (nebo 2 lžíce domácího)
3 žloutky
200 g vlašských ořechů, namletých
2 lžíce silné černé kávy espresso
200 ml smetany ke šlehání 33%
1 lžíce tuzemáku
bílá káva (1 dvojité espresso) z 500 ml mléka
2 menší balení piškotů (240 g)
1 kelímek šlehačka na ozdobu (ideálně de luxe se 40 % tuku)
Jak na to?
- Připrav si silné espresso, nech vychladnout, ať není horké. Máslo pokojové teploty přendej do mísy od robota. Přidej cukry a metlou „K“ utři v krém. Poté postupně přidávej žloutky (bílky si dej stranou, můžou se hodit třeba na kokosky nebo pavlovu) a namleté vlašské ořechy. Espresso promíchej se smetanou, přilij do krému a přidej tuzemák. Vyšlehej krém, chvilku to potrvá.
- Připrav si bílou kávu, smíchej silné dvojité espresso s mlékem. Formu na dort pečlivě vylož potravinářskou fólií nebo alobalem. Začni skládat vrstvy. Namáčej piškoty do bílé kávy a skládej je k sobě. Potři částí krému. Pak dej zase namočené piškoty, část krému, další vrstvu piškotů, zbytek krému a zakonči namočenými piškoty.
- Na dort rozlož potravinářskou fólii a zatiž např. dnem hrnce s vodou, musí být těžký. Dej do chladu rozležet, ideálně přes noc. Pak opatrně vyklop a ozdob nebo přímo celý dort potři vyšlehanou šlehačkou. Podávej.