Novoroční salát z červené čočky s řepou, sýrem, šunkou a vejcem

Novoroční salát z červené čočky s řepou, sýrem, šunkou a vejcem

Jak na Nový rok, tak po celý rok? Slibujete si, že budete jíst zdravěji, zařadíte luštěniny do jídelníčku? Baví vás pestrá jídla? Začněte třeba s červenou čočkou a nebojte se řepy!

Možná už vám leze krkem čočka na kyselo s uzeninou a kyselou okurkou. Možná je na čase být kreativnější a vyzkoušet nové chutě.  Možná je na čase vzít na milost červenou řepu. Co říkáte? Je to výzva, ale takový už ten začátek nového roku bývá. O předsevzetích, motivaci a plnění si snů. Ať je ten nadcházející rok přesně takový, jaký si ho malujete…

Čočkový salát s řepou

4 porce

příprava: 30 minut + 1 hodina na pečení řepy

Co na salát?

2 červené řepy střední velikosti

sůl a pepř

olivový olej

4 plátky sušené šunky

300 g červené čočky

2 mrkve

2 šalotky

ocet na dochucení

4 hrsti nepražených, nesolených pistáciových oříšků

4 vejce

rukola

1 balení čerstvého kozího sýra

krémové balzamiko 

Jak na to?

  1. Předehřej troubu na 230°C. Omytou řepu i se slupkou lehce nařež, osol, opepři, zakápni olivovým olejem a zabal do tlustší vrstvy alobalu. Přendej na plech a peč hodinu. A jak poznáš, že je uvnitř hotová? Když do ní píchneš vidličkou, hladce ji vytáhneš (jako u vařených brambor). Řepu oloupej a nakrájej na kostičky. Teplotu v troubě sniž na 200°C, na plech vyložený pečicím vyskládej plátky šunky a praž do křupava, musí se pod prsty rozpadat. 
  2. Červenou čočku si předvař ve vodě (neosolené), stačí 5 minut. Poté slij a zchlaď (prolij) přes cedník studenou vodou. Mrkve očisti a na kostičky nakrájej. Na pánvi zahřej olej a restuj mrkev na skus. Mezitím oloupej šalotky a nadrobno je nakrájej. Přidej je k mrkvi a restuj. Poté vmíchej čočku a pokračuj v restování asi 5 minut při střední teplotě. Podle potřeby podlij zeleninovým vývarem nebo vodou.  Přidej na kostičky nakrájenou upečenou řepu, promíchej a dochuť solí, pepřem a octem. 
  3. Na čisté pánvi na trošce oleje (nebo másla) opraž pistáciové oříšky. A stejně tak si na další pánvi na trošce oleje připrav volská oka, nezapomeň osolit a opepřit. Do vychladlého salátu přidej nasekanou rukolu (část si dej stranou na ozdobu). Do misek nebo talířů rozděl salát, ozdob rukolou, přidej nadrobený sýr, volská oka, sušenou šunku a zasyp praženými pistáciemi. Podávej s troškou krémového balzamika.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *