Novoroční salát z červené čočky s řepou, sýrem, šunkou a vejcem

Novoroční salát z červené čočky s řepou, sýrem, šunkou a vejcem

Jak na Nový rok, tak po celý rok? Slibujete si, že budete jíst zdravěji, zařadíte luštěniny do jídelníčku? Baví vás pestrá jídla? Začněte třeba s červenou čočkou a nebojte se řepy!

Možná už vám leze krkem čočka na kyselo s uzeninou a kyselou okurkou. Možná je na čase být kreativnější a vyzkoušet nové chutě.  Možná je na čase vzít na milost červenou řepu. Co říkáte? Je to výzva, ale takový už ten začátek nového roku bývá. O předsevzetích, motivaci a plnění si snů. Ať je ten váš rok 2021 přesně takový, jaký si ho malujete…

Čočkový salát s řepou

4 porce

Příprava: 30 minut + 1 hodina na pečení řepy

Co na salát?

2 červené řepy střední velikosti

sůl a pepř

olivový olej

4 plátky sušené šunky

300 g červené čočky

2 mrkve

2 šalotky

ocet na dochucení

4 hrsti nepražených, nesolených pistáciových oříšků

4 vejce

rukola

1 balení čerstvého kozího sýru

krémové balzamiko 

Jak na to?

  1. Předehřej troubu na 230°C. Omytou řepu i se slupkou lehce nařež, osol, opepři, zakápni olivovým olejem a zabal do tlustší vrstvy alobalu. Přendej na plech a peč hodinu. Že je uvnitř upečená poznáš tak, že když do ní píchneš vidličkou, hladce ji vytáhneš (jako u vařených brambor). Řepu oloupej a na kostičky nakrájej. Teplotu v troubě sniž na 200°C, na plech vyložený pečicím vyskládej plátky šunky a praž do křupava, musí se prsty rozpadat. 
  2. Červenou čočku si předvař ve vodě (neosolené), stačí 5 minut. Poté slij a zchlaď (prolij) přes cedník studenou vodou. Mrkve očisti a na kostičky nakrájej. Na pánvi zahřej olej a restuj mrkev na zkus. Mezitím oloupej šalotky a nadrobno je nakrájej. Přidej je k mrkvi a restuj. Poté vmíchej čočku, restuj asi 5 minut při střední teplotě. Podle potřeby podlij zeleninovým vývarem nebo vodou.  Přidej na kostičky nakrájenou upečenou řepu, promíchej a dochuť solí, pepřem a octem. 
  3. Na čisté pánvi na trošce oleje (nebo másla) opraž pistáciové oříšky. A stejně tak na další pánvi na trošce oleje si připrav volská oka, osol a opepři je. Do vychladlého salátu přidej nasekanou rukolu, část si dej stranou na ozdobu. Do misek nebo talířů rozděl salát, přidej rukolu na ozdobu, nadrobený sýr, volská oka, nadrob sušenou šunku a zasyp praženými pistáciemi. Podávej s troškou krémového balzamika.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *