Jak na Nový rok, tak po celý rok? Slibujete si, že budete jíst zdravěji, zařadíte luštěniny do jídelníčku? Baví vás pestrá jídla? Začněte třeba s červenou čočkou a nebojte se řepy!
Možná už vám leze krkem čočka na kyselo s uzeninou a kyselou okurkou. Možná je na čase být kreativnější a vyzkoušet nové chutě. Možná je na čase vzít na milost červenou řepu. Co říkáte? Je to výzva, ale takový už ten začátek nového roku bývá. O předsevzetích, motivaci a plnění si snů. Ať je ten nadcházející rok přesně takový, jaký si ho malujete…
Čočkový salát s řepou
4 porce
příprava: 30 minut + 1 hodina na pečení řepy
Co na salát?
2 červené řepy střední velikosti
sůl a pepř
olivový olej
4 plátky sušené šunky
300 g červené čočky
2 mrkve
2 šalotky
ocet na dochucení
4 hrsti nepražených, nesolených pistáciových oříšků
4 vejce
rukola
1 balení čerstvého kozího sýra
krémové balzamiko
Jak na to?
- Předehřej troubu na 230°C. Omytou řepu i se slupkou lehce nařež, osol, opepři, zakápni olivovým olejem a zabal do tlustší vrstvy alobalu. Přendej na plech a peč hodinu. A jak poznáš, že je uvnitř hotová? Když do ní píchneš vidličkou, hladce ji vytáhneš (jako u vařených brambor). Řepu oloupej a nakrájej na kostičky. Teplotu v troubě sniž na 200°C, na plech vyložený pečicím vyskládej plátky šunky a praž do křupava, musí se pod prsty rozpadat.
- Červenou čočku si předvař ve vodě (neosolené), stačí 5 minut. Poté slij a zchlaď (prolij) přes cedník studenou vodou. Mrkve očisti a na kostičky nakrájej. Na pánvi zahřej olej a restuj mrkev na skus. Mezitím oloupej šalotky a nadrobno je nakrájej. Přidej je k mrkvi a restuj. Poté vmíchej čočku a pokračuj v restování asi 5 minut při střední teplotě. Podle potřeby podlij zeleninovým vývarem nebo vodou. Přidej na kostičky nakrájenou upečenou řepu, promíchej a dochuť solí, pepřem a octem.
- Na čisté pánvi na trošce oleje (nebo másla) opraž pistáciové oříšky. A stejně tak si na další pánvi na trošce oleje připrav volská oka, nezapomeň osolit a opepřit. Do vychladlého salátu přidej nasekanou rukolu (část si dej stranou na ozdobu). Do misek nebo talířů rozděl salát, ozdob rukolou, přidej nadrobený sýr, volská oka, sušenou šunku a zasyp praženými pistáciemi. Podávej s troškou krémového balzamika.