Upečte si kynuté šneky s pudingem a broskvemi

Upečte si kynuté šneky s pudingem a broskvemi

Pečete doma slané šneky? Pak se vám možná bude líbit i recept na kynuté sladké šneky s vanilkovým pudingem a kompotovanými broskvemi. Někdo přidává i meruňky.

Nedávno jsme dostali chuť na kompotované ovoce. Trošku vzpomínka na dětství, kdy se podávalo jako sladká tečka při nedělním obědě. Někdy jsme broskve a spol. ujídali jen tak nebo je dávali na zmrzlinový pohár. Když jsem narazila na internetu na kynuté šneky s meruňkami, trošku jsem recept přizpůsobila našim chutím a tady máte šneky upečené dozlatova. 

Šneci s broskvemi

Asi 10-12 šneků

Příprava: 30 minut + 60 minut kynutí (včetně kvásku) + 30 minut pečení (x 2, když pečete každý plech zvlášť)

Co na kynuté šneky?

250 ml plnotučného mléka

1 kostka čerstvého droždí (42 g)

500 g hladké mouky + 2 lžíce + posypání těsta

3 lžíce třtinového cukru

špetka soli

70 g rozpuštěného másla + na potření (asi 50 g)

1 šťastné vejce pokojové teploty

kůra z 1 BIO citronu

kompotované broskve (nebo meruňky)

moučkový cukr na posypání

Co na puding?

400 ml plnotučného mléka

1 vanilkový puding (sypká směs)

2 BIO vanilkové cukry

Jak na to?

  1. Připrav si vlažné mléko. Rozdrob do něj droždí, přidej 2 lžíce hladké mouky a 1 lžíci cukru. Nech v teple vzejít kvásek. Potrvá to asi 7 minut, než se na povrchu začnou tvořit naběhlé bublinky. 
  2. Mouku přesej do mísy od robota. Přidej zbývající 2 lžíce cukru, špetku soli a rozpuštěné máslo (pozor, nesmí být horké!). Rozklepni do mísy vejce a přidej vzešlý kvásek. 
  3. Pomocí nástavce “K” vypracuj hladké těsto, které se nebude lepit na stěny mísy, chvilku to potrvá. Pak ještě rukama těsto propracuj, přendej zpátky do mísy, zlehka popraš moukou, přikryj čistou utěrkou a nech v teple nakynout, asi 45 až 50 minut. Těsto musí zdvojnásobit objem. 
  4. Mezitím si připrav puding dle návodu na obalu sáčku. Já to udělala tak, že v 400 ml mléka jsem rozmíchala 2 vanilkové cukry a směs na puding. V hrnci s dvojitém dnem, mezi se přidává voda (existuje i speciální hrnec na puding, kam nalijete vodu) jsem přivedla rozmíchanou mléčnou směs k varu a za stálého míchání vařila 1 minutu. Poté odstav a přikryj např. alobalem, ať se na povrchu nezačne tvořit škraloup.
  5. Troubu předehřej na 180°C. Nakynuté těsto přendej na pracovní plochu, trošku pomoučni. Vyválej obdélník velký asi 45 x 30 cm, ze shora ho pomaž rozpuštěným máslem. A z delší strany pak pečlivě zaroluj. Krájej asi 1 cm tlusté šneky. Přendej je na dva plechy vyložené pečicím papírem. Polož je naplocho a dál od sebe, v troubě ještě nakynou. Podle potřeby ještě pomaž okraje máslem. Navrch dej pomocí lžíce puding a nakrájené plátky kompotovaných broskví. Pokud máš meruňky, pak klidně celé poloviny „slupkou“ nahoru.
  6. Peč v předehřáté troubě dozlatova, asi 30 minut. Já je při pečení ještě potřela jednou máslem. Nejdříve jsem pekla jeden plech, druhý si zatím připravila a přikryla čistou utěrkou. Pak jsem pekla druhý plech. Šneky nech na mřížce vychladnout. Teprve poté je zlehka pocukruj moučkovým cukrem a podávej.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *