Francouzské bretaňské palačinky z pohankové mouky galettes se běžně jedí na slano, se špenátem, s vejcem, někdy dokonce i s tlačenkou. A české palačinky se tak dají jíst taky!
U nás se doma dělají palačinky ve velkém. K snídani si je pomažeme marmeládou s příběhem, k večeři si palačinky dáváme se špenátem. Někdy i se sýrem a šunkou, co vám budu povídat. Důležité ale je, že se s nimi nadělá hodně muziky za málo peněz. Stačí improvizovat. A nezapomeňte zapojit děti v kuchyni.
Zapečené palačinky se špenátem
4 porce
příprava: 60 minut + chlazení
Co na palačinky?
500 ml plnotučného mléka
4 vejce
5 lžic polohrubé mouky
3 lžíce hladké špaldové mouky (pokud nemáš, dej celkem 8 lžic polohrubé mouky)
špetka soli
kůra z BIO citronu
olej na pánev
Co na náplň?
olivový olej
1 kg čerstvého špenátu
2 šalotky
2 lžíce olivového oleje + na vymazání zapékací formy
svazek jarní cibulky
sůl a pepř
sušený česnek (může být i čerstvý)
200 g žervé
2 vejce
Co na zapečení?
2 vejce
200 ml smetany na šlehání (33 %)
sůl a pepř
parmazán
čerstvý tymián
Jak na to?
- Připrav si těsto na palačinky. V robotu utři mléko s vejci. Postupně přidávej mouky a sůl. Nakonec vmíchej kůru z citronu a vyšlehej. Těsto nech v chladu odpočinout alespoň 30 minut, krásně se propojí chutě a lépe se ti s ním bude pracovat.
- Rozehřej pánev s olejem a smaž tenké palačinky z obou stran dozlatova. Nech je na mřížce vychladnout. Mezitím si připrav náplň. Špenátové listy spař vroucí vodou, vymačkej přebytečnou vodu a nasekej. Na pánvi na oleji orestuj najemno nakrájené šalotky a špenát. Přidej sůl, pepř, sušený česnek (nebo nadrobno nakrájený stroužek česneku), vmíchej nasekanou jarní cibulku, žervé a vejce. Asi minutku restuj a pak odstav.
- Troubu předehřej na 180°C. Špenátovou směs rozděl na palačinky. Zaroluj je a vyskládej do olejem vymazané formy. Vyšlehej vejce se smetanou, osol, opepři a směsí zalij palačinky. Navrch nastrouhej parmazán a ozdob lístky tymiánu (nemusí být). Peč dozlatova, asi 30 minut. Podávej.