Zbyly vám palačinky? Zapečte je se špenátem!

Zbyly vám palačinky? Zapečte je se špenátem!

Francouzské bretaňské palačinky z pohankové mouky galettes se běžně jedí na slano, se špenátem, s vejcem, někdy dokonce i s tlačenkou. A české palačinky se tak dají jíst taky!

U nás se doma dělají palačinky ve velkém. K snídani si je pomažeme marmeládou s příběhem, k večeři si palačinky dáváme se špenátem. Někdy i se sýrem a šunkou, co vám budu povídat. Důležité ale je, že se s nimi nadělá hodně muziky za málo peněz. Stačí improvizovat. A nezapomeňte zapojit děti v kuchyni.

Zapečené palačinky se špenátem

4 porce

příprava: 60 minut + chlazení

Co na palačinky?

500 ml plnotučného mléka

4 vejce

5 lžic polohrubé mouky

3 lžíce hladké špaldové mouky (pokud nemáš, dej celkem 8 lžic polohrubé mouky)

špetka soli

kůra z BIO citronu

olej na pánev 

Co na náplň?

olivový olej

1 kg čerstvého špenátu

2 šalotky

2 lžíce olivového oleje + na vymazání zapékací formy

svazek jarní cibulky

sůl a pepř

sušený česnek (může být i čerstvý)

200 g žervé

2 vejce

Co na zapečení?

2 vejce

200 ml smetany na šlehání (33 %)

sůl a pepř

parmazán

čerstvý tymián

Jak na to?

  1. Připrav si těsto na palačinky. V robotu utři mléko s vejci. Postupně přidávej mouky a sůl. Nakonec vmíchej kůru z citronu a vyšlehej. Těsto nech v chladu odpočinout alespoň 30 minut, krásně se propojí chutě a lépe se ti s ním bude pracovat.
  2. Rozehřej pánev s olejem a smaž tenké palačinky z obou stran dozlatova. Nech je na mřížce vychladnout. Mezitím si připrav náplň. Špenátové listy spař vroucí vodou, vymačkej přebytečnou vodu a nasekej. Na pánvi na oleji orestuj najemno nakrájené šalotky a špenát. Přidej sůl, pepř, sušený česnek (nebo nadrobno nakrájený stroužek česneku), vmíchej nasekanou jarní cibulku, žervé a vejce. Asi minutku restuj a pak odstav.
  3. Troubu předehřej na 180°C. Špenátovou směs rozděl na palačinky. Zaroluj je a vyskládej do olejem vymazané formy. Vyšlehej vejce se smetanou, osol, opepři a směsí zalij palačinky. Navrch nastrouhej parmazán a ozdob lístky tymiánu (nemusí být). Peč dozlatova, asi 30 minut. Podávej.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *