Znáte beleše? Vypadají jako koblihy!

Znáte beleše? Vypadají jako koblihy!

Milujete kynuté lívance, vdolky a koblihy? Pak určitě znáte beleše. U nás se vždy smažily, když zbylo kynuté těsto. Můžete si je ale připravit jen tak, pro radost!

Kynuté těsto není těžké, stačí vám ingredience v pokojové teplotě a robot, který za vás těsto uhněte, rukou je to fuška. Pak už jen potřebujete čas a trpělivost než těsto nakyne. Taky šikovnou hlubokou pánev a olej, co se jen tak nepřipálí. Zvažte teplotu smažení, aby nebyly beleše hned připálené a stihly se z obou stran osmahnout a uvnitř těsto „dodělat“. Nakonec,  a to je ta nejlepší část, je obalte v moučkovém cukru smíchaném s mletu skořicí. A upozornění – teplé jsou nejlepší, druhý den podávané beleše jsou nic moc.

Beleše se skořicovým cukrem

asi 12 kusů (dle velikosti)

příprava: necelé 2 hodiny

Co na beleše?

650 g hladké mouky

500 ml plnotučného mléka

40 g cukru 

42 g droždí (1 kostka)

1 velké vejce

špetka soli

olej na smažení

moučkový cukr s mletou skořicí na obalení

Jak na to? 

  1. Připrav si těsto na kynutí. Prosej mouku do mísy od robota, přidej cukr a sůl. Hnětacím hákem promíchej. Poté přidej vejce, rozdrob droždí a vlij teplé (ale ne horké!) mléko. Začni hníst těsto, dokud se nezačne odlepovat od krajů mísy. Může to trvat i 10 minut. Přikryj utěrkou a nech v teple kynout 60 minut.
  2. Těsto rozděl po lžících a přendej na pomoučněnou plochu. Vypracuj bochánky. Uprostřed udělej vždy prstem důlek. V hlubším hrnci nebo pánvi rozehřej olej a smaž z obou stran dozlatova. Ještě teplé obal v moučkovém cukru smíchaném s mletou skořicí. Podávej. 

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *