Milujete kynuté lívance, vdolky a koblihy? Pak určitě znáte beleše. U nás se vždy smažily, když zbylo kynuté těsto. Můžete si je ale připravit jen tak, pro radost!
Kynuté těsto není těžké, stačí vám ingredience v pokojové teplotě a robot, který za vás těsto uhněte, rukou je to fuška. Pak už jen potřebujete čas a trpělivost než těsto nakyne. Taky šikovnou hlubokou pánev a olej, co se jen tak nepřipálí. Zvažte teplotu smažení, aby nebyly beleše hned připálené a stihly se z obou stran osmahnout a uvnitř těsto „dodělat“. Nakonec, a to je ta nejlepší část, je obalte v moučkovém cukru smíchaném s mletu skořicí. A upozornění – teplé jsou nejlepší, druhý den podávané beleše jsou nic moc.
Beleše se skořicovým cukrem
asi 12 kusů (dle velikosti)
příprava: necelé 2 hodiny
Co na beleše?
650 g hladké mouky
500 ml plnotučného mléka
40 g cukru
42 g droždí (1 kostka)
1 velké vejce
špetka soli
olej na smažení
moučkový cukr s mletou skořicí na obalení
Jak na to?
- Připrav si těsto na kynutí. Prosej mouku do mísy od robota, přidej cukr a sůl. Hnětacím hákem promíchej. Poté přidej vejce, rozdrob droždí a vlij teplé (ale ne horké!) mléko. Začni hníst těsto, dokud se nezačne odlepovat od krajů mísy. Může to trvat i 10 minut. Přikryj utěrkou a nech v teple kynout 60 minut.
- Těsto rozděl po lžících a přendej na pomoučněnou plochu. Vypracuj bochánky. Uprostřed udělej vždy prstem důlek. V hlubším hrnci nebo pánvi rozehřej olej a smaž z obou stran dozlatova. Ještě teplé obal v moučkovém cukru smíchaném s mletou skořicí. Podávej.