Zahajujeme chřestovou a houbovou sezónu. Jak? Tímto netradičním receptem, kde hlavní roli hrají bramborové nočky, zelený chřest a jedna z jarních hub, kačenka česká.
Chtěli jsme smrže, dostali jsme kačenku. A vůbec nelitujeme! Obě houby jsou z čeledi smržovitých, na první pohled vás možná odradí jejich vzhled, chuťově jsou fakt božské. Jak je od sebe poznáte? Nechali jsme si poradit od @houbofka. Za prvé barva klobouku – kačenka má barvu do oranžových tónů, smrž spíše do hnědých a šedých. Za druhé – když obě houby podélně rozkrojíte, krásně uvidíte, že kačenka má klobouček přirostlý jen na špičce jako náprstek a smrž má klobouček přirostlý ke třeni.
Gnocchi s chřestem a kačenkami
4 porce
příprava: 30 minut
Co na omáčku?
2 šalotky
16 zelených chřestů
200 g hub (kačenka česká, ale může být i smrž nebo lišky)
60 g parmazánu
olivový olej
suché bílé víno na podlévání (asi 150 až 200 ml)
čerstvé oregano
200 ml smetany ke šlehání 33%
10 g másla na zjemnění
sůl a pepř
1 kg gnocchi
Jak na to?
- Oloupej a nadrobno nakrájej šalotky. Chřest nakrájej na kolečka, hlavičky nech celé. Houby nakrájej na kolečka. Parmazán nastrouhej.
- Rozehřej olivový olej na pánvi, orestuj šalotku, přidej kolečka chřestu, chvilku restuj a poté vmíchej houby. Nech osmahnout. Poté podlij vínem, to nech zredukovat. Přidej oregano (pár lístků si nech na ozdobu), zalij smetanou a krátce povař.
- Pak vmíchej hlavičky chřestu (pokud chceš hlavičky i na ozdobu, povař je ve vodě, stačí minutka. Pak je slij a zchlaď třeba v ledu, zůstanou krásně zelené). Přidej parmazán a máslo na zjemnění, nech rozpustit. Dochuť solí a pepřem.
- Gnocchi uvař dle návodu ve vodě, asi 2 minuty. Slij je a promíchej s omáčkou. Přendej na talíře a ozdob ještě hlavičkami chřestu a čerstvým oreganem.
Chcete recept na domácí bramborové gnocchi? Tak tady JE.