Bramborové gnocchi s chřestem a kačenkami

Bramborové gnocchi s chřestem a kačenkami

Zahajujeme chřestovou a houbovou sezónu. Jak? Tímto netradičním receptem, kde hlavní roli hrají bramborové nočky, zelený chřest a jedna z jarních hub, kačenka česká.

Chtěli jsme smrže, dostali jsme kačenku. A vůbec nelitujeme! Obě houby jsou z čeledi smržovitých, na první pohled vás možná odradí jejich vzhled, chuťově jsou fakt božské. Jak je od sebe poznáte? Nechali jsme si poradit od @houbofka. Za prvé barva klobouku, kačenka má barvu do oranžových tónů, smrž spíše do hnědých a šedých. Když obě houby podélně rozkrojíte, krásně uvidíte, že kačenka má klobouček přirostlý jen na špičce jako náprstek a smrž má klobouček přirostlý ke třeni.

Gnocchi s chřestem a kačenkami

4 porce

Příprava: 30 minut

Co na omáčku?

2 šalotky

16 zelených chřestů

200 g hub (kačenka česká, ale může být i smrž nebo pak lišky)

60 g parmazánu

olivový olej

suché bílé vino na podlévání (asi 150 až 200 ml)

čerstvé oregano

200 ml smetany 30%

10 g másla na zjemnění

sůl a pepř

1 kg mini gnocchi

Jak na to?

  1. Oloupej a nadrobno nakrájej šalotky. Chřest nakrájej na kolečka, hlavičky nech celé. Houby, kačenky nakrájej na kolečka. Parmazán nastrouhej.
  2. Rozehřej olivový olej na pánvi, orestuj šalotku, přidej kolečka chřestu, chvilku restuj a poté vmíchej houby. Nech osmahnout. Poté podlij vínem, to nech odpařit. Přidej oregano (pár lístků si nech na ozdobu), zalij smetanou, krátce povař. 
  3. Pak vmíchej hlavičky chřestu (pokud chceš hlavičky i na ozdobu, povař je ve vodě, stačí minutka a pak je slij a zchlaď třeba v ledu, zůstanou krásně zelené). Přidej parmazán a máslo na zjemnění, nech rozpustit. Dochuť solí a pepřem.
  4. Mini gnocchi uvař dle návodu ve vodě, asi 2 minuty. Slij je a promíchej s omáčkou. Přendej na talíře a ozdob ještě hlavičkami chřestu a čerstvým oreganem. 

Chcete recept na domácí bramborové gnocchi? Tak tady JE.

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *