Co s třešněmi? Upečte si nadýchaný svítek místo bublaniny.

Co s třešněmi? Upečte si nadýchaný svítek místo bublaniny.

Když se řeknou třešně, asi se vám vybaví bublanina, koláč od babičky, francouzský clafoutis a další úžasné letní recepty. Znáte ale svítek?

Se Zdenkou Skokanovou Němcovou jsme kdysi vydaly kuchařku Jezte česky. Svítek s třešněmi do ní Zdeňka upekla. Není moc sladký a je vážně lehounký, nadýchaný, svěží – prostě ho musíte vyzkoušet. Vím, že vypeckovat třešně je strašná práce, ale s dobrým nožem to půjde jako po másle. Navíc se vyhnete červíkům a zlomeným zubům při skousnutí pecky…

Nadýchaný třešňový svítek 

1 menší pekáček

příprava: 40 minut

Co na svítek?

2 hrnky vypeckovaných třešní

40 g změklého másla + na vymazání formy

1 lžíce třtinového cukru

špetka soli

4 vejce (zvlášť žloutky a bílky)

2 lžíce vlažného mléka

60 g dětské krupičky (nebo hrubé mouky) + na vysypání formy

moučkový cukr na posypání

Jak na to?

  1. Troubu předehřej na 200°C. Vypeckuj třešně. Změklé máslo utři spolu s cukrem a solí. Potom odděl žloutky od bílků a žloutky postupně přidávej k utřenému máslu a utři do krému. Poté opatrně vmíchej mléko.
  2. Bílky utři v sníh. Menší část sněhu vmíchej do utřeného krému, přidej krupičku (nebo mouku), promíchej a nakonec zlehka vmíchej zbytek sněhu. Pekáček vymaž máslem a vysypej moukou. Do něj rozetři těsto a navrch dej vypeckované třešně. Peč dozlatova, asi 20 minut. Nech trošku vychladnout a pak posyp moučkovým cukrem. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *