4x TOP vánoční cukroví plněné krémem

4x TOP vánoční cukroví plněné krémem

Ať už si upečete ořechy s čokoládovým krémem nebo ořechová kolečka s moka náplní, neuděláte chybu. Skvělé jsou i kytičky s mandlovým krémem a kokosoví střapáčci. Znáte je všechny? 

Ořechy s čokoládovým krémem

asi 80 slepených ořechů

příprava: 60 minut + odležení těsta (přes noc, ideálně 24 hodin)

Co na ořechy?

240 g másla + na vymazání formiček (celkem asi 250 g)

120 g moučkového cukru

100 g strouhaných loupaných mandlí (nebo mandlové mouky z Zdraveorechy.cz)

1 žloutek

300 g polohrubé mouky + na vysypání formiček

Co na čokoládový krém? (Použiješ 3-4 dny před Vánoci)

250 g másla

100 g moučkového cukru

100 g hořké čokolády (Lindt Excellence 70%)

troška tuzemáku dle chuti

Jak na to?

  1. Ideálně v  robotu (s nástavcem „K“) utři změklé máslo, cukr, přidej nastrouhané mandle (nebo mandlovou mouku) a žloutek. Nakonec přidej mouku. Ještě ručně propracuj v hladké těsto. Vlož do potravinářského sáčku a nech v ledničce do druhého dne odpočinout.
  2. Rozpusť zbylé máslo. Mašlovačkou vymaž formičky na ořechy máslem a vysyp je polohrubou moukou. Předehřej troubu na 170°C.
  3. Z těsta vyválej válečky o průměru 2 cm, odkrajuj stejné dílky, (asi tak 1 cm velké). Ty vlož do formičky a palcem vmáčkni – rozprostři. Přendej na plech a peč asi 10 minut. Ještě teplé vyklepni a nech vychladnout. Na další várku už nemusíš formičky znovu vymazávat. Ořechy nech rozležet v uzavřené krabici v chladu 14-21 dní.
  4. Před Vánoci (ideálně 3-4 dny) si připrav si čokoládový krém. Změklé máslo utři s moučkovým  cukrem. Potom přidej nastrouhanou čokoládu a dle chuti kapku rumu. Krémem spoj ořechy k sobě.

 

Ořechová kolečka s moka náplní

na 2 plechy

příprava: 1 hodina + odležení (ideálně 24 hodin, minimálně přes noc) 

Co na cukroví?

250 g změklého másla

90 g moučkového cukru

1 bio vanilkový cukr

3 žloutky

100 g namletých vlašských (nebo pekanových) ořechů

kůra z 1 citronu

330 g hladké mouky (může být i špaldová)

100 g čokolády na ozdobu (Lindt Excellence 70%)

100 g pekanových (nebo vlašských) ořechů na ozdobu

Co na moka náplň? (Použiješ 3-4 dny před Vánoci)

150 g změklého másla

150 g moučkového cukru

2 lžičky silné kávy espresso

1 lžička tuzemáku (nemusí být)

Jak na to?
1. Připrav si těsto. Změklé máslo utři s cukry, žloutky a namletými ořechy v robotu pomocí nástavce “K”. Přidej kůru z citronu a prosátou mouku. Vypracuj hladké těsto a nech ho do druhého dne v chladu uležet. Ideálně přes noc.
2. Předehřej troubu na 170°C. Vál nebo pracovní plochu lehce posyp moukou, vyválej těsto asi 3 mm silné a vykrajuj kolečka. Přendej je na plech vyložený pečicím papírem. Peč asi 10 minut. Cukroví přendej do krabice a nech v chladu a suchu odpočívat 14-21 dní. Teprve pak budeš kolečka slepovat.
3. Před Vánoci (ideálně 3-4 dny) si připrav moka krém. Máslo utři s moučkovým cukrem a lehce vystydlou kávou a tuzemákem. Čokoládu rozpusť ve vodní lázni.
4. Kolečka k sobě slepuj moka krémem a navrchu je lžičkou ozdob rozpuštěnou čokoládou a oříškem. Nech zatuhnout. 

Kytičky s mandlovým krémem

asi na 3 plechy

příprava: 60 minut + odpočinutí těsta (přes noc nebo ideálně na 24 hodin)

Co na čokoládové linecké těsto?

170 g másla

70 g moučkového cukru

1 bio vanilkový cukr

1 lžíce holandského kakaa

2 žloutky

kůra z 1 citronu

210 g hladké mouky

Co na mandlový krém? (Použiješ 3-4 dny před Vánoci)

130 g másla

50 g moučkového cukru

100 g loupaných namletých mandlí (nebo mandlové mouky z Zdraveorechy.cz)

můžeš přidat i kapku mandlové tresti

Co na ozdobu?

100 g hořké čokolády (Lindt Excellence 70%)

půlené loupané mandle

Jak na to?
1. Utři v robotu změklé máslo s cukry, kakaem, přidej žloutky a kůru z citronu pomocí nástavce “K”. Nakonec vmíchej mouku a vypracuj hladké těsto. V robotu to trvá asi 10 minut, pak ještě propracuj rukama na válu. Těsto přendej do potravinářského sáčku a nech do druhého dne odpočinout v ledničce.
2. Troubu předehřej na 170°C. Pak vyválej plát silný asi 3 mm, vykrajuj kytičky a přendej je na plech vyložený pečicím papírem. Peč  asi 10 minut. Nech vychladnout. Cukroví dej do krabice a skladuj v chladu a suchu (14-21 dní).
3. Až před Vánoci (ideálně 3-4 dny před) slep krémem a ozdob čokoládou a mandlí – připrav mandlový krém. Nejdřív opravdu najemno umel mandle (nebo použij mandlovou mouku), potom utři změklé máslo s cukrem, vmíchej mandle, lehce nahořklou chuť dodá kapička mandlové tresti. Slep kytičky k sobě krémem.
4. Ve vodní lázni rozehřej čokoládu, tu pak pomocí lžičky nanes na horní kytičku a ozdob polovinou loupané mandle. 

Kokosoví střapáčci

asi na 4 plechy

příprava: 60 minut + odpočinutí  těsta (alespoň přes noc)

Co na máslové těsto?

250 g másla (ideálně Hera máslová)

90 g moučkového cukru

1 bio vanilkový  cukr (nebo 2 lžíce domácího)

2 vrchovaté lžíce holandského kakaa

200 g mletého kokosu + na obalení

3 žloutky

kůra z 1 citronu

330 g hladké mouky

Co na ozdobu?

1 bílek

strouhaný kokos na obalení (asi 50 g)

Co na máslový krém? (Použiješ 3-4 dny před Vánoci)
200 g másla

80 g moučkového cukru

80 g jemně namletého kokosu

1 lžička tuzemáku

Jak na to?
1. Utři v  robotu (pomocí nástavce „K“) máslo s cukry, přidej kakao, kokos, žloutky a kůru z citronu. Nakonec vmíchej mouku a vypracuj hladké těsto. V robotu to trvá asi 10 minut, těsto se nesmí lepit k okrajům mísy. Pak  ho ještě rukama propracuj na vále, je trošku drobivější.
2. Těsto přendej do potravinářského sáčku a nech do druhého dne v ledničce odpočinout. Troubu (ideálně horkovzdušnou) předehřej na 170°C. Vyválej těsto asi na 3 mm silný plát (nejlepší je vyválet ho mezi potravinářskými fóliemi). Vykrajuj kolečka a přendej je na plech vyložený pečicím papírem. Peč asi 10 minut. Nech vychladnout.
3. Polovinu koleček použij jako vrchní část – tu potři mašlovačkou namočenou do vyšlehaného bílku a namoč do strouhaného kokosu: Všechna kolečka pak ulož do krabice. Skladuj v chladu a suchu 14-21 dní.
4. Těsně před Vánoci (ideálně 3-4 dny) si připrav máslový krém. Utři změklé máslo s cukrem, kokosem a rumem. Kolečka spojuj k sobě našlehaným krémem (vždy jedno s kokosem a jedno bez, to je spodní část cukroví).

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *