Zapečená vánoční ryba s bylinkovou krustou a bramborovým salátem

Zapečená vánoční ryba s bylinkovou krustou a bramborovým salátem

Hledáte sváteční alternativu ke kaprovi? Zkuste filety ryby zapéct s bylinkovou krustou. Nezapomeňte ale na bramborový salát!

Jestli je něco, co by na štědrovečerním stole nemělo chybět, pak je to ryba. U nás doma jí kapra jen chef, takže večeře bývá o kompromisu. Vždy je to ryba, ale kapr ne. Nejdříve jsme připravovali pstruha, časem jsme kvůli dětem museli přejít na lososa a teď je to mořská ryba – obvykle pražma nebo mořský vlk. Z nich pak připravujeme filety. Ty jen osolíme, opepříme a zlehka obalíme v hladké mouce a potom smažíme z obou stran dozlatova. Nebo je zapékáme s krustou „co dům dá“. 

Ryba s bylinkovou krustou a bramborovým salátem

4 porce 
příprava: 45 minut na bramborový salát + uležení salátu (ideálně přes noc) + 30 minut potřebujete na rybu s krustou

Co na bramborový salát?

1 kg brambor varného typu A nebo B

4 vejce natvrdo

3 mrkve

½ celeru

2 petržele

1 velká šalotka

5 kyselých okurek

1 malá plechovka hrášku (160 g)

9 lžic majonézy

1 lžíce plnotučné hořčice

sůl a pepř

Co na rybu s krustou?

4 velké filety ryby (např. pražma nebo mořský vlk)

6 světlých toastových chlebů

40 g parmazánu

4 hrsti nasekaných bylinek (my použili plocholistou petrželku, koriandr, šalvěj…)

extra virgin olivový olej podle savosti toastů (asi 100 ml)

sůl a pepř

Jak na to?

  1. Ideálně den dopředu si připrav bramborový salát. Brambory i se slupkou uvař do měkka. Slij a nech vychladnout. Vejce uvař natvrdo, asi 9 minut (podle velikosti). Nech vychladnout. 
  2. Mezitím oloupej mrkev, celer a petržel a nakrájej na kostičky. Uvař je v lehce osolené vodě na skus, asi 8 minut (podle velikosti). Slij a nech vychladnout.
  3. Šalotku oloupej a najemno ji nakrájej. Vychladlé brambory oloupej a nakrájej na kostičky. Oloupej vejce a také nakrájej na kostičky. Vše přendej do velké mísy.
  4. Přidej vychladlou kořenovou zeleninu, na kostičky nakrájené okurky a slitý hrášek. Dochuť majonézou, hořčicí, solí a pepřem. Promíchej a nech ideálně přes noc uležet v chladu. 
  5. Troubu předehřej na „dolní pečení s grilem“ (pokud máš, jinak na 200°C) a připrav si bylinkovou krustu. Okrájej kůrky z toastového chleba (ty nepoužiješ). Toastový chleba nakrájej nadrobno. Přendej do mísy. Přidej nastrouhaný parmazán, nasekané bylinky, osol a opepři. Postupně přilévej olivový olej a prsty propracuj, krusta se musí lepit. 
  6. Plech vylož pečicím papírem. Filety z ryb na něj rozprostři a navrch rovnoměrně rozlož bylinkovou krustu. Peč asi 12 minut, krusta musí být zapečená a ryba by neměla být přesušená. Rybu podávej s bramborovým salátem. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *