Smažený květák se zelím, dipem a pita chlebem

Smažený květák se zelím, dipem a pita chlebem

Hledáte inspiraci na bezmasé jídlo? Osmahněte si květák v těstíčku a podávejte ho v pita chlebu spolu s červeným zelím, chipotles dipem a koriandrem. 

Chutná vám tradiční květák? Co si ho pro tentokrát připravit trošku jinak? V lehce pikantní verzi s chipotles a do ruky, tedy do pita chleba. Ale můžete použít i tortillu. Možná se vyděsíte z tolika ingrediencí, ale po bližším prozkoumání zjistíte, že je pravděpodobně máte doma. A že tento recept je tak jednoduchý, že ho zvládnou i puberťáci bez vaší pomoci. 

Smažený květák v pita chlebu

4 porce

Příprava: 45 minut

Co na zelí?

¼ hlávky červeného zelí

2 lžíce olivového oleje

1 lžíce třtinového cukru

sůl a pepř

šťáva z citronu (nebo vinného octu) na dochucení

Co na dip?

200 ml majonézy

1/3 chipotles en adobo (20 g z konzervy o hmotnosti 105 g)

1 hrst nasekaného koriandru (případně plocholisté petrželky)

sůl a pepř

šťáva z citronu na dochucení

Co na těstíčko na obalování květáku?

1 menší květák

2 vejce

20 g najemno nastrouhaného parmazánu

1 lžička kurkumy

sůl a pepř

3 lžíce plnotučného mléka

3 lžíce polohrubé mouky

olej na smažení

Co na dokončení?

4 pita chleby

2 jarní cibulky

2 hrsti čerstvého koriandru (případně plocholisté petrželky)

Jak na to?

  1. Připrav si zelí. Nakrájej ho (proti „létům“) na tenké plátky. Přendej do misky, přidej olivový olej, cukr, sůl, pepř a promíchej. Dochuť šťávou z citronu nebo octem. Misku zabal do potravinářské fólie a v ruce s ní zatřep, aby se zelí ještě promíchalo. Misku dej do ledničky a nech asi 30 minut odpočinout.
  2. Na dip v misce vidličkou promíchej majonézu s chipotles en adobo a s nasekaným koriandrem. Dochuť solí, pepřem a šťávou z citronu. Před podáváním nech v ledničce odpočívat. 
  3. Květák rozeber na růžičky. Přiveď k varu větší hrnec s vodou, přidej asi 1 lžíci soli a 1 lžičku celého kmínu. Květákové růžičky vař do změknutí, přibližně 5 minut. Slij a nech vychladnout.
  4. Připrav si těstíčko na obalování. Ve větší misce vyšlehej vejce s najemno nastrouhaným parmazánem, kurkumou, solí a pepřem. Přidej mléko, mouku a vyšlehej těsto. Ve fritovacím hrnci rozpal (když ho nemáš, použij rendlík) olej a vyzkoušej „kapkou těstíčka“, jestli je těsto ideální: při smažení se zatáhne jako svítek. 
  5. Postupně smaž obalené růžičky květáku dozlatova a nech je „okapat“ na cedníku. Pita chleby rozděl na polovinu a nahřej je v páře. My to děláme tak, že pita chléb vložíme do uzavíratelného sáčku (např. z Ikey), přidáme dovnitř pár kapek vody, uzavřeme a v mikrovlnce nahřejeme po dobu 30 sekund. Pita chléb pak bude měkký. Nakrájej jarní cibulku.
  6. Pita chleby opatrně rozevři, pozor, mají tendenci se trhat. Střídavě dovnitř dávej osmažené květáky a zelí. Nakonec je ozdob nakrájenou jarní cibulkou, lístky koriandru a zakapej dipem. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *