Jednoduchý koláč ze strouhaných jablek (bez vajec!)

Jednoduchý koláč ze strouhaných jablek (bez vajec!)

Znáte koláče, kde je základem sypká směs? Pokud nechcete, nepoužíváte vejce ani máslo a přesto jsou výborné a drží tvar. A to proto, že směs zkombinujete třeba s jablky. 

Když jsem se pouštěla do tohoto receptu, tak jsem se trošku bála, jestli vůbec vyjde. Ale mile mě překvapil. Nejen svou jednoduchostí, ale hlavně proto, že byl šťavnatý. Díky nastrouhaným jablkům. Místo mandlové mouky můžete použít i namleté vlašské ořechy nebo dětskou krupici. A pokud by vám koláč připadal fádní, podávejte ho s vanilkovou zmrzlinou. Podobně jako crumble.

1 hrnek = objem 250 ml

Jablečný koláč

forma o průměru 24 cm

příprava: 60 minut (i s pečením) 

Co na koláč?

1 hrnek hladké mouky

1 hrnek mandlové mouky (my máme ze Zdraveorechy.cz) + na vysypání formy

1 hrnek třtinového cukru (může být i jen ¾, mandlová mouka je sladká)

1 BIO vanilkový cukr

1 prášek do pečiva (ideálně bez fosfátů)

kousek másla (asi 50 g) na vymazání formy + na koláč

4 větší jablka

1-2 lžíce třtinového cukru na jablka

1-2 lžičky mleté skořice

moučkový cukr na posypání (nemusí být)

Jak na to?

  1. Troubu předehřej na 180°C. Do mísy přesyp mouky, cukry a prášek do pečiva. Promíchej. Formu na pečení vymaž máslem a vysyp mandlovou moukou. Jablka omyj, zbav jádřinců a i se slupkou nahrubo nastrouhej do misky. Přidej cukr a mletou skořici, promíchej.
  2. Na dno formy dej polovinu suché směsi, na ní rozprostři polovinu jablek. Na jablečnou část dej druhou polovinu suché směsi a zakonči zbývajícími jablky. Navrch nahrubo nastrouhej máslo. Rozprostři ho tak, aby se mohlo v troubě rovnoměrně roztéct.
  3. Koláč peč dozlatova a tak dlouho, než se okraje začnou oddělovat od formy (trvá to asi 45 minut). Přendej na kuchyňskou mřížku a nech koláč trošku vychladnout. Pomocí nože se opatrně ujisti, že se okraje koláče nikde nepřichytily a pak formu otevři. Pokud pečeš koláč v pekáčku, tento krok není nutný a můžeš koláč hned vyklopit. Podle chuti zlehka zasyp moučkovým cukrem a podávej.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *