Patříte mezi ty, co pečou dorty nebo raději hledáte inspiraci na něco jednoduchého, ideálně nepečeného? Mezi naše top dezerty patří tiramisu a nyní i tato šarlota.
Na klasické dorty nemám trpělivost, navíc jsou obvykle díky kombinaci piškotu a máslového krému příliš syté. Existuje ale jeden piškotový dort s ovocem a želatinou, který peču pravidelně. Pro Theyiny narozeniny jsem se rozhodla udělat něco nového – šarlotu s ovocem. Znáte tento nepečený dezert? Vypadá úžasně, jen co se týče servírování je trochu nepraktický. Proto jsem zvolila malou formu jen na 4 porce. A bohatě to stačilo.
P.S. Vyzkoušejte kromě čerstvého ovoce použit i to mrazem sušené, lyofilizované. Hodí se například maliny nebo jahody. My je objednáváme do zásoby (i na snídaně) u Zdraveorechy.cz.
Šarlota s ovocem
forma o průměru 17 cm
příprava: 30 minut + chlazení minimálně 1 hodinu (ideálně přes noc)
Co na šarlotu?
200 g podlouhlých cukrářských piškotů
máslo na vymazání formy
3 hrsti lyofilizovaných malin (na vysypání formy + do krému + na ozdobu)
250 g mascarpone
250 g plnotučného tvarohu (ve vaničce)
2 lžíce moučkového cukru
100 ml smetany ke šlehání 33 %
1 lžíce jahodové (nebo malinové) marmelády
+ na ozdobu ovoce (jahody, borůvky, maliny) a „jedlé“ květiny…
Jak na to?
- Rozevírací formu na dort vymaž máslem. V dlani rozdrť 1 hrst sušených (lyofilizovaných) malin a formu jimi vysypej. Vylož dno piškoty tak, aby bylo celé pokryté. Po obvodu formu také vylož piškoty – musí stát (pokud jsou pocukrované, cukrovanou stranou ven z dortu).
- V robotu s balonovou metlou vyšlehej mascarpone s tvarohem a moučkovým cukrem, postupně přilévej smetanu a vyšlehej do hladkého hustého krému (krém musí na balonové metle zůstat a nestékat). Poté do krému pomocí stěrky lehce vmíchej další hrst sušených malin (můžeš i čerstvých) a lžíci marmelády.
- Krém opatrně přendej do formy a rovnoměrně rozetři. Nech chladit. Minimálně 1 hodinu, já měla šarlotu v ledničce přes noc. Poté ji ozdob ovocem – v našem případě to byly jahody, maliny a borůvky. Otevři dortovou formu a opatrně ji odstraň. Ujisti se, že piškoty dobře přiléhají ke krému a pevně drží. Šarlotu obepni stuhou a zavaž.