Sous vide: Kuřecí prsa podávaná se salátem

Sous vide: Kuřecí prsa podávaná se salátem

Používáte doma metodu sous vide? Pak pro vás máme inspiraci na jednoduchou přípravu kuřecího masa. Součástí receptu je osvěžující salát.

Máte pocit, že sous vide patří jen do profesionální kuchyně? Už dávno ne. Tato metoda vaření potravin ve vakuovacím sáčku bez přístupu vzduchu při nízké teplotě ve vodní lázni (nebo v páře) si našla cestu i do běžné domácnosti. Do základní výbavy patří vakuovačka, vakuovací sáčky, ponorný vařič, sous vide hrnec nebo parní trouba s funkcí sous vide (my máme 900 SteamPro od AEG). Čas a teplota se liší podle druhu potravin. Počítejte s tím, že vše trvá mnohem déle, ale stojí to za to! Chuť se rozvine, zachová se velká část živin a takto připravené pokrmy můžete pak už jen dát na „rychlovku“ na pánev nebo na gril. A zužitkujete i zbytky…

Kuřecí prsa se salátem

4 porce

příprava: 1,5 hodiny

Co na kuřecí maso?

4 kuřecí prsa

1 větší citron

4 snítky rozmarýnu

1 svazek petrželky

sůl a pepř

olivový olej (na zakápnutí + na pánev)

50 g másla

2 hrsti nasekané petrželky

Co na salát?

4 srdíčka salátu

12 kusů ředkviček

2 kedlubny

200 g cherry rajčátek

2 hrsti čerstvé máty na ozdobu

hráškové výhonky na ozdobu

Co na zálivku?

2 lžíce medu

2 lžíce dijonské hořčice

6 lžic olivového oleje

pepř

Jak na to?

  1. Očištěná kuřecí prsa osol, opepři a rozděl do 4 vakuovacích sáčků. K masu vlož vždy 2 plátky citrónů, snítku rozmarýnu a listy petrželky. Zakápni olivovým olejem a zavakuuj. Vař v páře pomocí metody sous vide při 65 °C po dobu 70 minut. Poté zprudka zchlaď v míse s ledem a studenou vodou (aby se zastavil var). Takto uvařené maso (ve vakuovacím sáčku) můžeš uchovat v ledničce (2 až 3 dny) a pak upravit a podávat.
  2. Připrav si salát. Natrhej srdíčka salátu na menší kousky, přidej na slabé plátky nakrájené ředkvičky a kedlubny. Cherry rajčátka nakrájej na polovinu a vše přendej do větší mísy. Pomocí tyčového mixéru vyšlehej med s hořčicí, olivovým olejem a pepřem. Salát zlehka promíchej s dresinkem. Při servírování ho ještě ozdob lístky máty a hráškovými výhonky.
  3. Kuřecí prsa vyndej z vakuovacího sáčku a očisti od zbývajících ingrediencí (ty už nebudeš potřebovat). Na pánvi rozehřej olej a maso orestuj z obou stran dozlatova. Jakmile jsou prsa orestovaná, přidej máslo a nasekanou petrželku. Pomocí lžíce maso přelévej rozpuštěným máslem (z vrchní strany masa). Máslo s petrželkou dodá kuřeti jemnější chuť, bude krásně křupavé a nebude se přepalovat na pánvi. Podávej se salátem.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *