Vařené vepřové maso ve vlastní šťávě krok za krokem

Vařené vepřové maso ve vlastní šťávě krok za krokem

Pamatujete si z dětství na vepřové ve skleničce? Praktické jídlo na chalupu, na výlet nebo k ohni. Naučíme vás hned dva způsoby jak na to – klasiku vařenou v páře i pečené maso v troubě.

Velkou výhodou vařeného vepřového masa je, že si ho můžete rozdělit do menších zavařovaček. Jíst ho jen tak na chlebu s cibulí. Nebo! Ho použít jako základ do rizota (toho českého), dopéct si ho a podávat se špenátem a bramborovým knedlíkem. Ale hodí se i k přípravě různých omáček jako je vepřové na paprice, na houbách, do segedínu…

Vepřové ve vlastní šťávě – vařené

4 zavařovací skleničky (o objemu 250 ml)

příprava: 15 minut + 4 hodiny zavařování

Co na vepřové?

500 g vepřového boku (bez kůže)

500 g vepřové kýty

1 lžíce soli

čerstvý pepř dle chuti

1 lžička drceného kmínu

1 lžička sušeného česneku

chléb na podávání

jarní cibulka na podávání

Jak na to?

  1. Vepřový bok očisti, kůži odřízni a v tomto případě vyhoď. Obě masa nakrájej na menší kostky (asi 2×2 cm). V míse promíchej se solí, pepřem, kmínem a sušeným česnekem. Podlij 100 ml vody. Zakryj potravinářskou fólií a nech v ledničce alespoň 2 hodiny odpočinout.
  2. Poté maso rozděl do čistých sklenic (sterilujeme je vroucí vodou) přibližně 1 cm pod okraj. Uzavři čistými víčky. Vař ve vodní lázni tak, že jsou sklenice z ¾ ponořené ve vodě (podle potřeby doplň vodu). Případně použij parní hrnec nebo parní troubu.
  3. Poté nech vychladnout (sklenice neobracejte víčkem dolů!), tuk ztuhne na povrchu. Přendej do ledničky (zatuhne to a vznikne sulc). Po otevření ihned spotřebuj (nejpozději do 48 hodin). Skladuj v ledničce. Podávej na chlebu s nakrájenou jarní cibulkou.

Vepřové ve vlastní šťávě – pečené

4 zavařovací skleničky (o objemu 250 ml)

příprava: 15 minut + 2 hodiny pečení + 2 hodiny zavařování

Co na vepřové?

500 g vepřového boku (i s odříznutou kůží)

500 g vepřové kýty

1 lžíce soli

čerstvý pepř dle chuti

1 lžička drceného kmínu

1 hlavička česneku na vypečení

2 lžíce vepřového sádla

chléb na podávání

červená cibule na podávání

Jak na to?

  1. Troubu rozehřej na 180°C. Vepřový bok očisti, kůži odřízni a nech stranou. Obě masa nakrájej na menší kostky (asi 2×2 cm). V míse promíchej se solí, pepřem a kmínem. Přendej do pekáčku. Na stranu dej kůži (vypeče se a dodá masu ještě lepší chuť). Přidej podélně rozkrojené půlky hlavičky česneku (i se slupkou) a sádlo.
  2. Peč dozlatova, asi 2 hodiny. Podle potřeby podlévej vodou. Poté maso přendej do čistých sklenic (sterilujeme je vroucí vodou), můžeš přidat i vyloupané (upečené) stroužky česneku. A zalij vypečeným tukem (z pekáčku) po okraj. Uzavři čistými víčky.
  3. Ve vodní lázni nebo v parním hrnci vař uzavřené sklenice ještě 2 hodiny. My je vařili v parní troubě.
  4. Poté nech vychladnout (sklenice neobracejte víčkem dolů!), tuk ztuhne na povrchu. Přendej do ledničky (zatuhne to a vznikne sulc). Po otevření ihned spotřebuj (nejpozději do 48 hodin). Skladuj v ledničce. Podávej na chlebu s nakrájenou červenou cibulí.

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *