Chlebíček se švestkami a švestkovou polevou

Chlebíček se švestkami a švestkovou polevou

Podzim už ťuká na dveře! Ideální čas si upéct něco dobrého ze švestek. Například tento vláčný chlebíček provoněný skořicí, badyánem a vanilkou.

Kombinujete rádi švestky s mákem? Pak máme pro vás tip na malou úpravu tohoto receptu. Stačí, když mouku z poloviny nahradíte mletým mákem. Pokud máte doma jablka, pak je použijte místo švestek a polovinu mouky nahraďte najemno nasekanými vlašskými ořechy. A co s polevou? Můžete použít i klasickou bílou – z moučkového cukru se šťávou z citronu a horké vody.

Chlebíček se švestkami

forma na chlebíček o velikosti 25 x 10 cm

příprava: 1,5 hodiny

Co na chlebíček?

10 středně velkých a zralých švestek

3 lžíce třtinového cukru

1 lžička mleté skořice (máme z Kralovstvichuti.cz)

180 gramů másla pokojové teploty

1 hrnek moučkového cukru

½ lžičky mletého badyánu (máme z Kralovstvichuti.cz)

½ lžičky mleté vanilky (máme z Kralovstvichuti.cz)

3 lehce rozšlehané vejce

1 ¾ hrnku hladké mouky

špetka mořské soli

1 lžička prášku do pečiva

2 lžíce mléka (podle potřeby)

olej na vymazání formy

polohrubá mouka na vymazání formy

Co na polevu?

zbytek upečených švestek

1 lžíce másla

100 ml portského vína

třtinový cukr na dochucení

čerstvé švestky na ozdobu

moučkový cukr na posypání

Jak na to?

  1. Omyté švestky rozpul a každou půlku nakrájej na tři měsíčky. Přendej do misky a promíchej s cukrem a skořicí. Dej stranou. Horkovzdušnou troubu předehřej na 150°C. Formu na chlebíček vymaž olejem a vysyp moukou (případně vylož pečicím papírem).
  2. Změklé máslo s cukrem, badyánem a vanilkou vyšlehej v robotu pomocí balonové metly do hladkého krému. Postupně přidávej vejce vždy na střídačku s lžící z odvážené mouky (těsto nebude hrudkovatět). Nakonec zapracuj zbytek mouky, sůl a prášek do pečiva. Pokud je těsto příliš hutné, vmíchej 2 lžíce mléka a krátce při nižších otáčkách prošlehej.
  3. Polovinu těsta rovnoměrně rozděl na dno formy. Na těsto rozlož švestky tak, aby pokrývaly celou plochu. Zbylé švestky přendej do malého pekáčku. Nakonec rozprostři zbytek těsta do formy na chlebíček. Vlož chlebíček i pekáček se švestkami do trouby a peč dozlatova, asi hodinu. A jak poznáš, že je chlebíček upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá.
  4. Upečený chlebíček nech na kuchyňské mřížce lehce vychladnout. V rendlíku rozehřej 1 lžíci másla. Přidej upečené švestky, krátce povař, přilij portské víno, nech vyvařit alkohol a podle potřeby dochuť cukrem. Zredukuj do krémové konzistence. Zabere to přibližně 10 minut. Poté rozmixuj tyčovým mixérem do hladka (můžeš ještě propasírovat přes sítko).
  5. Chlebíček opatrně vyklop. Přelij švestkovou polevou, ozdob na měsíčky nakrájenými čerstvými švestkami a zlehka posyp moučkovým cukrem. Nakrájej a podávěj.

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *