Na jaře tvarohové knedlíky s jahodami, v létě pak kynuté s borůvkami a na podzim? Švestkové knedlíky z bramborového těsta. S mákem, cukrem a máslem!
Nebo to máte jinak? U nás milujeme všechny ovocné knedlíky. Ty z bramborového těsta obzvlášť, protože nejsou tak sladké. Navíc se plní kromě meruněk i švestkami. A právě tohle podzimní ovoce si skvěle rozumí s mákem, který u nás doma nikdy nechybí. A co v zimě? Germknödel je jasná volba!
Švestkové knedlíky
asi 15 knedlíků
příprava: 60 minut + chlazení
Co na knedlíky?
1 kg brambor varného typu B, C
1 vejce
špetka soli
200 g hrubé mouky + na pomoučnění válu
asi 15 švestek
mletý mák a moučkový cukr na posypání
rozpuštěné máslo na zalití
Jak na to?
- Uvař si brambory ve slupce doměkka. Slij je a nech trošku vychladnout, ať si nespálíš prsty. Pak je oloupej a najemno nastrouhej na pracovní plochu. Přidej vajíčko, špetku soli a postupně vpracuj mouku. Až bude těsto držet tvar, posyp pracovní plochu troškou mouky a ještě propracuj. Jakmile se ti povede vytvořit kouli, která se jakžtakž nelepí, nech těsto krátce odpočinout.
- Poté těsto vyválej na pomoučněné ploše na plát silný asi 0,5 cm a vykrajuj (pomocí kulatého tvořítka) kolečka o průměru asi 10 cm. Švestky vypeckuj a do každého kolečka vlož jednu celou (obě půlky k sobě) a uválej knedlíky.
- Knedlíky vař ideálně v páře po dobu 25 minut (my používáme parní troubu od AEG a knedlíky vaříme na dírkovaném plechu). Po vytažení je nech ještě chvilku odpočinout (jemně zatuhnou, lépe se s nimi manipuluje). Poté knedlíky rozděl na talíře. Posyp mletým mákem, moučkovým cukrem a zalij rozpuštěným máslem.