Bramborové knedlíky plněné švestkami s mákem

Bramborové knedlíky plněné švestkami s mákem

Na jaře tvarohové knedlíky s jahodami, v létě pak kynuté s borůvkami a na podzim? Švestkové knedlíky z bramborového těsta. S mákem, cukrem a máslem!

Nebo to máte jinak? U nás milujeme všechny ovocné knedlíky. Ty z bramborového těsta obzvlášť, protože nejsou tak sladké. Navíc se plní kromě meruněk i švestkami. A právě tohle podzimní ovoce si skvěle rozumí s mákem, který u nás doma nikdy nechybí. A co v zimě? Germknödel je jasná volba!

Švestkové knedlíky

asi 15 knedlíků

příprava: 60 minut + chlazení

Co na knedlíky?

1 kg brambor varného typu B, C

1 vejce

špetka soli

200 g hrubé mouky + na pomoučnění válu

asi 15 švestek

mletý mák a moučkový cukr na posypání

rozpuštěné máslo na zalití

Jak na to?

  1. Uvař si brambory ve slupce doměkka. Slij je a nech trošku vychladnout, ať si nespálíš prsty. Pak je oloupej a najemno nastrouhej na pracovní plochu. Přidej vajíčko, špetku soli a postupně vpracuj mouku. Až bude těsto držet tvar, posyp pracovní plochu troškou mouky a ještě propracuj. Jakmile se ti povede vytvořit kouli, která se jakžtakž nelepí, nech těsto krátce odpočinout.
  2. Poté těsto vyválej na pomoučněné ploše na plát silný asi 0,5 cm a vykrajuj (pomocí kulatého tvořítka) kolečka o průměru asi 10 cm. Švestky vypeckuj a do každého kolečka vlož jednu celou (obě půlky k sobě) a uválej knedlíky.
  3. Knedlíky vař ideálně v páře po dobu 25 minut (my používáme parní troubu od AEG a knedlíky vaříme na dírkovaném plechu). Po vytažení je nech ještě chvilku odpočinout (jemně zatuhnou, lépe se s nimi manipuluje). Poté knedlíky rozděl na talíře. Posyp mletým mákem, moučkovým cukrem a zalij rozpuštěným máslem.

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *