Jak na šípkový džem krok za krokem

Jak na šípkový džem krok za krokem

Máte čas a chuť sbírat šípky? Můžou se vám hodit na čaj nebo na domácí šípkový džem. Darujte ho jako jedlý dárek nebo ho použijte při vaření.

Šípky na džem se sbírají po prvním mrazíku. Důvod? Změknou! Pokud se vám nechce čekat, očištěné je přendejte do uzavíratelného sáčku a nechte přes noc v mrazáku. Pak už postupujte dle receptu. Do džemu můžete přidat kyselinu citronovou, déle vám vydrží. Co pektin? Můžete i nemusíte, šípky ho mají v sobě hodně. A kam s šípkovým džemem? Ke kančímu s šípkovou omáčkou!

Šípková marmeláda

asi 7 skleniček (o objemu 250 ml)

příprava: 1 den

Co na šípkový džem?

2 kg šípků

1,5 l vody

1 lžička drceného hřebíčku

400 ml jablečného moštu

100 g vanilkového cukru

650 g bílého cukru (krystal nebo krupice)

40 g pektinu (1 balení na 1 kg) – nemusí být

Jak na to?

  1. Posbírej šípky, očisti je od stonků a okvětních lístků a propláchni je v sítu. Poté je přendej do velkého hrnce a vař s 1,5 l vody do změknutí, asi 1 hodinu. Šípky by měly být ponořené 1 cm pod hladinou vody.
  2. Šípky sceď přes síto do hrnce, vodu z vývaru si uchovej. Jakmile šípky zchladnou, rozemel je v čistém mlýnku na maso. Pozor, mel postupně, aby se mlýnek nezavařil!
  3. Namleté šípky smíchej s uchovanou vodou z vaření, přidej hřebíček a mošt. Vař 20 minut. Rozvar přepasíruj přes cedník, vzniklý protlak přendej do čistého hrnce, zahřej a přidej oba druhy cukrů.
  4. Vař při střední teplotě a za stálého míchání, aby se cukr pořádně rozpustil, asi 15 minut. Podruhé přepasíruj a opět přendej do čistého hrnce. Naposledy zahřej, přidej pektin a dle návodu ho zavař. Poté naplň čisté skleničky, uzavři víčkem a zavař je po dobu 15 minut ve vodní lázni nebo v parní troubě (při 95-100°C).
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *