Zimní salát s čekankou, pomerančem, sýrem a francouzským dresinkem

Zimní salát s čekankou, pomerančem, sýrem a francouzským dresinkem

Dostali jste chuť na osvěžující salát? V zimě? Proč ne! Máme pro vás recept, který je jako dělaný pro toto roční období. A plný vitamínů.

Základem je čekanka a také citrusy. Pomeranče a grepy se v salátu podávají v podobě segmentů – žádné slupky, jen doslova „plná“ šťavnatá chuť. Můžete navíc přidat opražená semínka, například dýňová. A nebojte se udělat si francouzský dresink do zásoby. Přendejte ho do uzavíratelné sklenice a skladujte v ledničce (max pár dnů). Bude se hodit na další salát.

Salát s čekankou a citrusy

4 porce

příprava: 15 minut

Co na salát?

2 pomeranče

2 grapefruity

2 puky bílé čekanky

1 červená cibule

1 granátové jablko

100 g černých oliv

200 g čerstvého sýru (nebo balkánského, fety)

1 hrst máty

čerstvý pepř dle chuti

Co na dresink?

100 ml olivového oleje

2 lžíce dijonské hořčice

1 lžíce medu (nebo dle chuti)

Jak na to?

  1. Připrav si segmenty (měsíčky) z pomerančů a grapefruitů. Rozděl čekanku na jednotlivé listy. Granátové jablko ober o semínka. Červenou cibuli oloupej a nakrájej na tenká kolečka. Olivy dle chuti rozpul. Sýr nakrájej (nebo rozdrob) na menší kousky.
  2. Vše přendej na talířky. Přidej lístky máty, zlehka posyp čerstvým pepřem (dle chuti) a zakápni francouzským dresinkem. Ten si připravíš tak, že v misce olej s hořčicí a medem vyšleháš balónovou metličkou do krému. Chuť by měla být sladko-kyselá, podle potřeby dochuť.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *