Jarní zelené pesto z petrželky a koriandru

Jarní zelené pesto z petrželky a koriandru

Které pesto je vaše nejoblíbenější? U nás to domácí! Většinou ho připravujeme „ze zbytků“ bylinek, nejen z bazalky. Když máme více sušených rajčat, ale také z oliv.

Pesto je vděčné. Děláme ho do zásoby, aby bylo vždy po ruce. Když potřebujeme rychle připravit večeři, pak špagety s pestem jsou jasná volba. Pokud máme víc času, ještě na pánvi na trošce olivového oleje orestujeme nadrobno nakrájený špek, pak přidáme nasekanou šalotku a ještě prorestujeme. Odstavíme, vmícháme pesto a promícháme s teplými špagetami. Nakonec ještě ozdobíme nastrouhaným parmazánem nebo pecorinem.  

Pesto z petrželky a koriandru
4–6 porcí (asi 2 uzavíratelné skleničky)
příprava: 15 minut

Co na pesto?
1 velký svazek čerstvého koriandru (listy i stonky), asi 200 g
1 velký svazek petrželky (asi 200 g)
100 g parmazánu
50 g pecorina
2 stroužky česneku (nebo 1 lžička sušeného česneku)
40 g slunečnicových semínek (ideálně pražených)
200 ml extra panenského olivového oleje
sůl a pepř

Jak na to?
1. Do mixovací nádoby dej nahrubo nasekané stonky a listy koriandru (ne kořeny!) A petrželky bez stonku.
2. Přidej nastrouhané sýry, nasekaný česnek a na sucho orestovaná slunečnicová semínka.
3. Zalij olivovým olejem, osol, opepři a rozmixuj. Podle potřeby přidej olej, dochuť solí a pepřem. Ihned použij nebo přendej do čistých uzavíratelných skleniček a uchovávej v ledničce (neotevřené vydrží i měsíc, otevřené spotřebuj do pár dnů).

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *