Velikonoční pondělí: Pikantní vajíčková pomazánka

Velikonoční pondělí: Pikantní vajíčková pomazánka

Zbývají vám po pomlázce natvrdo uvařená vejce? Nebo vám je koledníci nosí domů ve velkém? Pak máte štěstí. Můžete si připravit tuhle jednoduchou a zároveň pikantní pomazánku.

Stejně tak jako se peče na Velikonoce nádivka nebo beránek, patří k tomuto svátku i vajíčková pomazánka. Do ní můžete vmíchat cokoliv, počínaje bylinkami, sýrem nebo třeba jogurtem. To je taková spíš dětská verze. Ale protože na Velikonoce chodí na pomlázku hlavně muži (malí i velcí), měla by mít aspoň trošku říz. A tak do ní přidáváme hořčici, ančovičky a chilli vlákna. Ty se dají sehnat ve specializovaných obchodech jako je u nás např. Makro (my pro ně byli v Berlíně v Metro – což je vlastně naše Makro). Místo nich ale můžete do pomazánky přidat sušené chilli vločky nebo nasekanou chilli papričku. Efekt bude podobný. Uzená paprika pak doladí tu správnou chuť…

Věděli jste, že se ve Starověkém Egyptě a Persii barvily vajíčka na červenou barvu? Červená je barva krve Krista.

Vajíčková pomazánka

4 porce

příprava: 20 minut

Co na pomazánku?

4 vejce

100 g lučiny

100 g majonézy

1 lžíce plnotučné hořčice

2 jarní cibulky

4 ředkvičky

1 červená paprika (kapie)

2 filety ančoviček

sůl a pepř

pažitka

uzená chilli vlákna

celozrnná bageta

olej na smažení topinky (může být i nasucho)

Jak na to?

  1. Uvař si vajíčka natvrdo, zabere to asi 7 minut. Zchlaď je ve studené vodě a pak oloupej. Nakrájej je na kostičky. Přendej do mísy, přidej lučinu, majonézu a hořčici.
  2. Vmíchej nadrobno nakrájenou jarní cibulku, ředkvičky a papriku. Do pomazánka rozetři ančovičky, dochuť solí a pepřem. Nakonec zlehka vmíchej nasekanou pažitku.
  3. Na oleji (můžeš i nasucho) opeč z obou stran plátky bagety. Navrch rozetři pomazánku a ještě posyp pažitkou  ozdob chilli vlákny.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *