Americká klasika: Čokoládové brownies neboli blondie

Jen 5 ingrediencí vám stačí, abyste si doma upekli oblíbený americký dezert – brownie. Vymazlete ho navíc chilli vločkami, růžovým pepřem a mořskou solí.

Brownie může připomínat koláč, strukturou a chutí zase sušenky. Když použijete hnědý cukr, říká se mu blonde brownie nebo taky jen blondie. Američani si ho dávají s mlékem nebo se na něm nechá rozpustit zmrzlina. Snad každý v USA (a nejen tam) má nějaký svůj rodinný recept, který se dědí z generace na generaci. Tenhle náš je od jedné gastro kamarádky, která ho dala našemu kamarádovi a znáte to, tak to doputovalo až k nám a my jsme si ho poladili po svém. A rozhodně na ingrediencích nešetříme, čokoláda musí být co nejkvalitnější a máslo opravdu máslem!

 

Brownies s chilli a růžovým pepřem

1 pekáček o velikosti 26 x 36 cm

příprava: 20 minut + 25 minut pečení + chlazení

 

Co na brownies?

200 g kvalitní čokolády na vaření (minimálně 51% kakaa, ta naše byla Lindt)

200 g másla

5 vajec

250 g třtinového cukru

20 g hladké špaldové mouky

1 lžička chilli vloček

1 lžička růžového pepře

1 lžička mořské soli

 

Jak na to?

  1. Odměř si suroviny a připrav si vodní lázeň. Já dávám do většího hrnce vodu, navrch položím menší a přivedu to k varu, pak stáhnu teplotu. Ve vrchním hrnci rozehřej čokoládu s máslem. Nesmí být horká! Pak odstav a postupně vyšlehávej s vejci, cukrem a moukou.
  2. Já do základního receptu občas něco pro chuť přidám, třeba jako teď chilli vločky, lehce podrcený růžový pepř a mořskou sůl.
  3. Předehřej si troubu na 180°C. Pekáček (pokud chceš vyšší brownies, použij menší zapékací nádobu) vylož pečicím papírem. Nalij rovnoměrně čokoládovou směs do všech stran. Vlož do trouby a peč při 180°C asi 25 minut.
  4. Pekáček nech vychladit na mřížce. V létě ho ještě dávám do ledničky, aby se snadněji krájel. Teprve potom nakrájej libovolné tvary a podávej. Brownies má nahoře pevnou, až lehce praskající, „krustu“ a uvnitř je čokoládově vláčné.

razitko_brownies_step

Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první.

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *